Sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltek bemutatkozásaGazdaságról, fiatalokról

2020. szeptember 16., szerda, Közélet

Egy tapasztalt és két pályakezdő önkormányzati képviselőjelölt bemutatkozásával folytatta az RMDSZ a helyhatósági választások kampányát, tegnap délután Kiss-Bartha Annamária, Zsigmond József és Lakatos László ismertette a sepsiszentgyörgyi képviselő-testületben végrehajtandó terveit.

  • Antal Árpád, Zsigmond József, Kiss-Bartha Annamária, Lakatos László, Tóth-Birtan Csaba. Fotó: Albert Levente
    Antal Árpád, Zsigmond József, Kiss-Bartha Annamária, Lakatos László, Tóth-Birtan Csaba. Fotó: Albert Levente

Kiss-Bartha Annamária közgazdász mesteri dolgozatát agrártudományokból írta angol nyelven, Kolozsvárról hazatérve egy mezőgazdasági vállalkozás társvezetőjeként tevékenykedik. Mint mondta, mindenkinek saját döntése, hogy tesz-e valamit családjáért, közösségéért, vagy passzív szemlélője marad a körülötte zajló történéseknek – ő pedig a tenni akarást választotta. Az önkormányzatban a gazdaság terén szándékszik kifejteni tevékenységét, céljának tartja a meglévő vállalkozások fenntartását, a fiatalok itthon marasztalását. Jó ötletnek tartaná egy tárolóközpont létrehozását, ahová a termelők bevihetnék a helyben megtermelt élelmiszert, illetve ez nagyban segítene a lakosságnak, hogy a helyi termelők termékeihez hozzájussanak. Támogatná egy ifjúsági szakképző központ létesítését, ha a fiatalok itthon boldogulnának, annak nem csak gazdasági hatása lenne, de szüleiket is segítenék, illetve közösségteremtő és közösségmegerősítő hatása is lenne jelenlétüknek.

Zsigmond József Kolozsváron tanult politológiát, majd Budapesten mesterizett szociológiából. Két mandátuma a helyi tanácsban nem maradt nyomtalan: nevéhez több kezdeményezés fűződik, többek közt az egyetemiösztöndíj-program meghonosítása és az oktatásfejlesztési központ kialakítása. Következő mandátumában a családbarát város kiépítéséhez szándékszik hozzájárulni, elképzelését három pillérre alapozná: Sepsiszentgyörgy váljon okosvárossá, azaz egy mobiltelefonról minden ügyintézés végrehajtható legyen; a családbarát kártya lehetőségeinek fej­lesztése; és hogy mindezt magyarul is meg lehessen tenni, mert, mint mondotta, bár Sepsiszentgyörgy élen jár a kétnyelvűség terén, még van azért tennivaló. Emellett a fiatalságot jobban bevonná a döntéshozatalba, ennek érdekében egy diákparlament felállítását javasolja, amely összefogná az iskolai diáktanácsokat, és amellyel konzultálhatna adott esetben a városi képviselő-testület.

Lakatos László közgazdászt, a Székely Hírmondó terjesztési és lapigazgatóját a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) javasolta a képviselő-testületbe. Röviden felvázolt elképzelései: olyan gazdasági és infrastrukturális környezet megte­remtése, amely vonzaná az elvándorolt, de hazatérni vágyó fiatalokat; számukra lakhatási körülmények biztosítása; bicikliutak építése az autós forgalom csökkentése érdekében; a szakoktatás támogatása.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 469
szavazógép
2020-09-16: Közélet - Nagy D. István:

Bevált csapattal a megyei közszolgáltatásokért (Kampányban az RMDSZ)

Újabb négy megyei önkormányzati jelöltjét mutatta be tegnap az RMDSZ, akik ismét képviselő-testületi mandátumért szállnak versenybe a szeptember 27-én esedékes helyhatósági választáson. Ezúttal a közszolgáltatások területén dolgozókon volt a sor, Ambrus József tíz éve a megyei integrált hulladékgazdálkodás felelőse, Kovács Ödön megyemenedzserként a közúti infrastruktúra korszerűsítésének és karbantartásának felügyeletét látja el, Fazakas András Levente az ivó- és szennyvízhálózat bővítésé­ben, fejlesztésében tevékenykedik az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület vezetőjeként, Váncza Tibor pedig mindhárom területen rendelkezik tapasztalatokkal. Amint elhangzott: a felsorolt területeken csak hosszú távú elképzelésekkel, alapos tervekkel lehet eredményt felmutatni, amihez folytonosságra, jó csapatra van szükség.
2020-09-16: Kármentő - László Zsuzsa:

Na, mindegy...

Állok a dédai állomáson, várom a Vásárhelyről érkező vonatot. A lányom utazik ide a barátnőjével, viszem fel őket a hegyi faluba. Az állomás már nincs olyan siralmas állapotban, mint egy évvel ezelőtt (hihi, viccelek). Kicserélték a padokat, és a csatornát is... az egyik épületen a kettő közül. A másikból félméteres fű kandikál ki, nehéz lenne lefesteni, hogy néz ki itt minden. A síneket is benőtte a fű, így azt viszont nem nehéz megsaccolni, hogy melyik „vágányra’’ érkezik a vonat. Nagyjából egy a nyerő. Rozsdaette, szétesőfélben lévő mozdonyhoz csatolnak vagonokat, s komolyan mondom, viszi őket, láttam a két szememmel. Na mindegy, most nem erről szól a mise.