Bizalmatlansági indítványElutasították a kormány óvását

2020. szeptember 16., szerda, Belföld

Nem idézett elő alkotmányos konfliktust a parlament azzal, hogy a nyári rendkívüli ülésszakban tűzött napirendre bizalmatlansági indítványt – állapította meg tegnap az alkotmánybíróság.

  • Fotó: romaniatv.net
    Fotó: romaniatv.net

Az óvást a Nemzeti Liberális Párt kisebbségi kormánya terjesztette az alkotmánybíróság elé, miután a Szociáldemokrata Párt augusztusban, a parlament rendkívüli üléssza­ka idején kezdeményezte a kormány leváltását. Ludovic Orban miniszterelnök arra hivatkozott: a kommunista diktatúra bukása óta eltelt három évtizedben nem volt még példa arra, hogy a parlamentet egy bizalmatlansági indítvány beterjesztése miatt hívják össze rendkívüli ülésszakra, és ezáltal szerinte a parlament alkotmányos konfliktusba került a végrehajtó hatalommal.

A parlament hivatalosan egész nyáron rendkívüli ülésszakon volt a koronavírus-járvány miatt, de többnyire csak szakbizottsági üléseket tartott, plenáris üléseket augusztusban már csak elvétve hívtak össze.

Az alkotmánybíróság elutasította az óvást, de a kormány sorsa szempontjából egy kedvező döntés is túl későn érkezett volna. A bizalmatlansági indítványt ugyanis még a rendkívüli ülésszak utolsó napján, augusztus 31-én napirendre tűzték, de a sok hiányzó miatt határozatképtelennek bizonyult a parlament, és így a kormánybuktató indítványról végül nem szavaztak a honatyák.

A román alkotmány pontosan szabályozza, meddig tart a parlament tavaszi, illetve őszi rendes ülésszaka, és milyen feltételek mellett lehet összehívni rendes üléssza­kot. Az alaptörvény azt is leszögezi, hogy amennyiben a kormány túlél egy bizalmatlansági indítványt, akkor azok a törvényhozók, akik azt kezdeményezték, nem kezdeményezhetnek még egy bizalmatlansági indítványt ugyanabban az ülésszakban.

Ezt a rendelkezést értelmezte a kormány úgy, hogy az alkotmány korlátozni próbálja az öncélú kormánybuktatási kísérleteket, és ezek számát nem lehet „trükközéssel” szaporítani, az alkotmánybíróság azonban precedensértékű döntésével gyakorlatilag kimondta, hogy a törvényhozás bármikor megvonhatja a bizalmat a kormánytól, és utat nyitott az előtt, hogy ezentúl a rendkívüli ülésszakokban is megpróbálkozhasson a nagy médiafigyelmet előidéző kormánybuktatással a mindenkori ellenzék.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2374
szavazógép
2020-09-16: Kármentő - László Zsuzsa:

Na, mindegy...

Állok a dédai állomáson, várom a Vásárhelyről érkező vonatot. A lányom utazik ide a barátnőjével, viszem fel őket a hegyi faluba. Az állomás már nincs olyan siralmas állapotban, mint egy évvel ezelőtt (hihi, viccelek). Kicserélték a padokat, és a csatornát is... az egyik épületen a kettő közül. A másikból félméteres fű kandikál ki, nehéz lenne lefesteni, hogy néz ki itt minden. A síneket is benőtte a fű, így azt viszont nem nehéz megsaccolni, hogy melyik „vágányra’’ érkezik a vonat. Nagyjából egy a nyerő. Rozsdaette, szétesőfélben lévő mozdonyhoz csatolnak vagonokat, s komolyan mondom, viszi őket, láttam a két szememmel. Na mindegy, most nem erről szól a mise.
2020-09-16: Belföld - :

Oltóanyagot vásároltak

Az egészségügyi tárca hárommillió dózist rendelt idén az influenza elleni vakcinából, kétszer annyit, mint tavaly. A minisztérium hétfőn kezdte meg az első adag, 330 ezer oltás kiosztását, amelyeket a közegészségügyi igazgatóságok juttatnak el a családorvosi rendelőkbe és az egészségügyi egységekbe.