Az Egyesült Államok közel-keleti béketerveMagyarország támogatja

2020. szeptember 16., szerda, Világfigyelő

Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Washingtonban.

  • Robert O’Brien, Szijjártó Péter és Mark Meadows. Fotó: MTI / KKM
    Robert O’Brien, Szijjártó Péter és Mark Meadows. Fotó: MTI / KKM

Szijjártó Péter rámutatott: ha béke és stabilitás van a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányába. A magyar kormány a békefolyamatra vonatkozó amerikai tervek támogatását várja a nemzetközi politikai szervezetektől, az Európai Uniótól is – nyilatkozta a miniszter, mielőtt a Fehér Házban találkozott Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Mea­dowsszal, Donald Trump elnök kabinetfőnökével.

Szijjártó Péter egyedüli európai uniós külügyminiszterként részt vett az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás – amelyet történelmi dokumentumnak nevezett – aláírási ceremóniáján. Világos, hogy Donald Trumpnak személyesen, illetve az amerikai elnöki adminisztrációnak elképesztően nagy a szerepe ebben a kérdésben, Trump elnöknek is jár a nagyrabecsülés és a köszönet – fogalmazott.

Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Közel-Keleten, kiállunk Izrael mellett, s kiállunk amellett is, hogy Izraellel szemben nem lehet kettős mércét alkalmazni – szögezte le a miniszter.

Ezt követően a kormány nevében egyezményt ír alá a Virgin Galactic űripari vállalattal. Mint tájékoztatott, ennek nyomán a szektorban tevékenykedő magyar cégek szoros tudományos-mérnöki-műszaki együttműködésre kapnak lehetőséget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2819
szavazógép
2020-09-16: Belföld - :

Vegyes rendszer a Sapientián (Erdélyi Magyar Tudományegyetem)

A koronavírus-járvány miatt vegyes rendszerben kezdte el huszadik tanévét a magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). A tegnapi tanévnyitó beszédeit a világhálón követhették a diákok, és hasonlóan fog történni az órák egy részével is.
2020-09-16: Világfigyelő - :

Összehangoltan a járvány megfékezésére (Bécsi ötök)

Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei a szlovéniai Brdo pri Kranjuban tegnap megállapodtak, hogy a jövőben összehangolt válaszintézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésére.