Bécsi ötökÖsszehangoltan a járvány megfékezésére

2020. szeptember 16., szerda, Világfigyelő

Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei a szlovéniai Brdo pri Kranjuban tegnap megállapodtak, hogy a jövőben összehangolt válaszintézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésére.

  • A szlovák, osztrák, szlovén és cseh külügyminiszter sajtótájékoztatója. Fotó: Facebook / Alexander Schallenberg
    A szlovák, osztrák, szlovén és cseh külügyminiszter sajtótájékoztatója. Fotó: Facebook / Alexander Schallenberg

Anze Logar szlovén külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta: országaik 14 naponta rendszeresen egyeztetnek majd az új rendelkezésekről. Kiemelte: egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottságnak (EB) közös cselekvési mechanizmust és normákat kell kialakítania abban az esetben, ha a fertőzöttek száma növekedne. Mint mondta, kormányaiknak nagy szerepük van abban, hogy amennyire csak lehet, korlátozzák azokat az alkalmakat, amelyek veszélyt jelenthetnek, de nem szorgalmazzák a határok újbóli lezárását.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter úgy fogalmazott: a közép-európai országok közös célja, hogy elkerüljék a márciusi és áprilisi állapotokat, amikor a legtöbb európai ország lezárta határait a járvány miatt.

A miniszterek a fehéroroszági helyzetről is tárgyaltak. Tomás Petrícek, a cseh diplomácia vezetője jelezte: közös fellépést támogatnak az Európai Unióban a Fehéroroszországban kialakult válság kezelésére.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter úgy vélte: az EU-tagországok külügyminisztereinek jövő hétfőn Brüsszelben egyértelmű jelzést kell küldeniük Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök számára arról, hogy hagyjon fel az erőszakkal, és kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel.

A bécsi ötök vagy más néven a középső ötök kezdeményezésnek Magyarország is tagja. Ez volt az említett országok külügyminisztereinek harmadik találkozója: júniusban Bécsben, júliusban pedig Budapesten tárgyaltak. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap Donald Trump amerikai elnök meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodások aláírási ceremóniáján vett részt a washingtoni Fehér Házban, emiatt nem lehetett jelen a szlovéniai találkozón.Anze Logar szlovén külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta: országaik 14 naponta rendszeresen egyeztetnek majd az új rendelkezésekről. Kiemelte: egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottságnak (EB) közös cselekvési mechanizmust és normákat kell kialakítania abban az esetben, ha a fertőzöttek száma növekedne. Mint mondta, kormányaiknak nagy szerepük van abban, hogy amennyire csak lehet, korlátozzák azokat az alkalmakat, amelyek veszélyt jelenthetnek, de nem szorgalmazzák a határok újbóli lezárását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2819
szavazógép
2020-09-16: Világfigyelő - :

Magyarország támogatja (Az Egyesült Államok közel-keleti béketerve)

Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Washingtonban.
2020-09-16: Világfigyelő - :

Demokratikus emlékezet törvénye (Spanyolország)

Az úgynevezett demokratikus emlékezet törvénnyel történelmi adósságot rendezve a spanyol polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak kíván igazságot szolgáltatni a spanyol kormány, amely tegnapi ülésén fogadta el Madridban a jogszabály tervezetét.