Sepsiszentgyörgy sárga, Kézdivásárhely zöld hétfőtőlVáltozik az oktatás menetrendje

2020. szeptember 18., péntek, Közélet

Hétfőtől Sepsiszentgyörgy minden tanintézményében a sárga forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, néhány tanintézményben pedig kizárólag online tartják meg az órákat – ismertette pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Imre. A megyei főtanfelügyelő kiemelte, az illetékes hatóságok naponta követik, elemzik a járványtani mutatókat, ennek függvényében hetente döntenek arról, hogy – az útmutatók alapján – hol, milyen forgatókönyv szerint oktatnak majd a következő héten.

  • Hétfőtől csak online oktatás lesz a Puskás Tivadar Szakiskolában. Fotó: Nagy D. István
    Hétfőtől csak online oktatás lesz a Puskás Tivadar Szakiskolában. Fotó: Nagy D. István

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban már péntektől 14 napra virtuális térbe költözött a tanítás, közben folyamatban a járványtani ankét, Kiss Imre szerint pontosításokat kértek Bukarestből annak kapcsán, hogy ki az, akinek szigorúan karanténban kell maradni a következő két hétben, azonban javasolják, hogy a diákok ne hagyják el otthonaikat – szögezte le. Ennek kapcsán hangsúlyozta azt is, nem csupán a települések szintjén, de az oktatási intézményeken belül is követik, miként alakul a járványhelyzet.

Hétfőtől kizárólag online oktatnak a megyeszékhelyi Puskás Tivadar-líceumban és az oltszemi kisegítő iskolában is. Utóbbi kapcsán elhangzott, az oltszemi elhelyező központban élő gyermekeket és a személyzetet kéthetente tesztelik, így derült ki csütörtök délután, hogy rendkívül sokan megfertőződtek, a tanfelügyelő szerint 16 diákról van szó. Haton a Puskás-líceum tanulói, s mivel három különböző osztályba járnak, így a hivatalos rendelkezések szerint az intézményt bezárták, online oktatnak a következő két hétben. A megyeszékhelyi speciális iskolában is karanténba került egy osztály, ahová egy oltszemi, megfertőződött gyerek is jár – fűzte hozzá Kiss Imre.

Ugyancsak a vörös forgatókönyv szerint, online tanulnak hétfőtől a dálnoki óvódások és iskolások is. A tanfelügyelőség csütörtöki összesítése szerint hétfőtől a megye 35 közigazgatási egységében a zöld, 9-ben pedig a sárga forgatókönyv alapján oktatnak, utóbbi azt jelenti, hogy az óvodások, az elemi és a végzős osztályok járhatnak be az iskolába tanulni, míg a többiek vegyes oktatásban részesülnek. Hat, eddig zöld besorolású település tanintézményeiben – Sepsibükszádon, Kovásznán, Uzonban, a megyeszékhelyen, Zágonban, valamint Zabolán – hétfőtől a hibrid oktatásra térnek át, további nyolc közigazgatási egység tanodáiban – Bodzaforduló, Kökös, Gidófalva, Maksa, Kézdiszentkereszt, Szitabodza, Kézdivásárhely és Torja – pedig éppen fordítva, azaz megkezdődik az oktatás az óvodások és diákok fizikai jelenlétében.

Kiss Imre beszámolt arról is, a kormány tartalékalapjából minden tanfelügyelőség kétmillió lejt kap az oktatáshoz szükséges eszközök – laptopok, táblagépek, webkamerák, routerek – illetve védőfelszerelések, maszkok, fertőtlenítőszerek beszerzésére. Háromszéken az összeg jelentős részét a jó minőségű kellékek vásárlására fordítják. A tanfelügyelő úgy véli, ezen a berendezéseknek olyan helyzetekben is hasznát vehetik, amikor egyéb körülmények - télen nagy havazás vagy áradások - akadályozzák azt, hogy az oktatás a tanintézményekben történjék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2020-09-18: Belföld - :

Országosan kevesebb, Háromszéken több az új eset

A péntek déli tájékoztatás szerint 1527 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, ezek közül 33 új esetet Háromszékről jelentettek – derült ki a Stratégiai Kommunikációs Törzs tájékoztatójából. Az elmúlt 24 órában országosan 25.254 tesztet végeztek, 16.065-öt az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9189-et pedig kérésre.
2020-09-19: Belföld - :

Virtuális térben oktatnak a választások miatt

Bezárnak az oktatási intézmények három napra a választások lebonyolítása érdekében – a HotNews portál szerint ezt Monica Anisie tárcavezető jelentette be péntek este a ProTv-ben.