Az energiahatékony épületfelújítás jellemzői /X/

2020. szeptember 16., szerda, Magazin

Egy otthon felújítása mindig nagy munka, amely az épület esztétikai értékének növelésén túl számos olyan beruházást is tartalmazhat, amellyel az épület fenntartási költségei csökkenthetők, ezáltal nem csak a környezeti lábnyoma csökkenthető, de nagy eséllyel értéke is emelkedni fog. De melyek is azok a tételek, amelyek cseréjével jelentősen javítható az energiahatékonyság?

Megfelelő szigetelés

Egy épület felújítása sok különálló elemből valósul meg, amelyekkel egyenként is jelentős megtakarítást lehet elérni. A leghatékonyabb azonban az átfogó korszerűsítés, hiszen ekkor a megújuláson átesett épületrészek és az új energetikai berendezések egymás hatását erősítik. A felújítást - ha még nem történt meg - érdemes a nyílászárók cseréjével, majd a tető és a falak szigetelésével kezdeni.

Megújuló erőforrások hasznosítása

A rezsiköltség minimalizálásának következő lépése az olyan rendszerek kiépítése, amelyek segítségével az épület energiaellátása függetleníthető a centralizált hálózatoktól. Napelemek telepítésével helyben megtermelhető a szükséges energia, amely akár a fűtés-hűtés, akár az ezeket segítő hőszivattyús rendszer működtetésénél is hasznosulhat. A napelemek által megtermelt áram leghatékonyabban az elektromos radiátoroknál, vízmelegítőknél, illetve a szellőztető berendezéseknél és a hőszivattyú üzemelésénél érvényesül. A napkollektorok felmelegített vizéből a villanybojlerek működésénél lehet profitálni.

Passzívházak előnyei

A korszerű épületgépészeti eszközökkel rendelkező felújított házak esetén nem elérhetetlen a passzívház minősítés, vagyis hogy az épületnek ne legyen szüksége aktív fűtésre. De milyen konkrét előnyökkel rendelkeznek ezek a házak a hagyományos épületekhez képest?

* Akár 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, így fűtési költségük nagyon alacsony.

* A jól szigetelő falaknak és nyílászáróknak köszönhetően a falak nem hűlnek le, ami alacsonyabb hőmérséklet mellett kellemesebb hőérzetet biztosít.

* A kiváló szigetelés hatékony szellőztető rendszerekkel párosul, ezért a penészesedés gyakorlatilag kizárt.

* A rendszer megszűri a port és a polleneket, így nem csak tisztább, de oxigéndúsabb levegő kerül a beltérbe. A hagyományos, nagy hőveszteséggel járó szellőztetésre nincs is szükség.

* Az egyes helyiségek hőmérséklete külön-külön szabályozható.

* A passzívházak minimális energiaigénye rendkívül alacsony szén-dioxid-kibocsátással jár.

Amennyiben kedvet kapott otthona energiahatékony felújításához, mindenképpen érdemes ellátogatni a STIEBEL ELTRON honlapjára, ahol megismerkedhet a legmodernebb épületgépészeti berendezésekkel, felkészült munkatársaiktól pedig minden segítséget megkaphat a tervezéshez és a kiválasztáshoz. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2020-09-16: Gasztronómia - :

Készítsünk tésztát házilag! /X/

Mi, magyarok imádjuk a tésztát és a tésztás fogásokat. Akár levesbetétként, akár főétel mellé köretnek, akár desszertként, sütemény formájában. Az időhiányban küszködő és a kevésbé gyakorlott háziasszonyok azonban gyakran nem állnak neki otthon pepecselni a tésztakészítéssel, pedig megéri a fáradságot! 
2020-09-21: Belföld - :

Kevesebb teszt, kevesebb fertőzött

A legutóbbi tájékoztatás óta 6348 tesztből 808 új koronavírus fertőzést igazoltak (12,7 százalék), és 232 személy esetében erősítették meg újra a fertőzést. A nyilvántartott betegek száma így 113 589-re emelkedett – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). A tegnap óta Maros megyében hat, Kovászna megyében egy beteget regisztráltak, Hargita megyéből pedig nem jelentettek új fertőzöttet.