Készítsünk tésztát házilag! /X/

2020. szeptember 16., szerda, Gasztronómia

Mi, magyarok imádjuk a tésztát és a tésztás fogásokat. Akár levesbetétként, akár főétel mellé köretnek, akár desszertként, sütemény formájában. Az időhiányban küszködő és a kevésbé gyakorlott háziasszonyok azonban gyakran nem állnak neki otthon pepecselni a tésztakészítéssel, pedig megéri a fáradságot! 

Otthonunk ízei

Bizonyára reggelente te is gyakran beszaladsz a legközelebbi pékségbe, ahol frisselt sült, illatozó pékáruk széles kínálatából válogathatsz a reggelihez. Amint azonban az ember végigkóstolja a repertoárt, hamar rájön, hogy a legtöbb ilyen sütemény (főleg, amik mirelit formájában érkeznek az üzletbe) igencsak ugyanarra az ízvilágra épül, a tésztája egyforma, a töltelék pedig kevés vagy túlságosan jellegtelen.

Emellett azt sem tudni pontosan, hogy milyen alapanyagokból készült, és milyen plusz adalékokat adtak hozzá. Ráadásul ha már pár órát pihent a zacskóban, akkor kihűlve az élvezeti értéke is csökken.

Ezzel ellentétben a házilag készült süteményekbe válogatott, minőségi hozzávalókat teszünk, a saját ízlésünkre formáljuk, és igaz, hogy nem áll el olyan hosszan, mint bolti társai, viszont az ízélmény állandó marad. Ha pedig a tradicionális, anyáink és nagyanyáink által is alkalmazott receptek alapján dolgozunk, akkor egy olyan autentikus ízvilágot teremthetünk, melyeket a bolti késztermékek sosem fognak tudni leutánozni.

A tésztakészítés nem ördöngösség!

Mint minden konyhai műveletnek, a tészta elkészítésének is megvannak a maga fontos momentumai, ám ezeket az alapokat megtanulva már sokkal magabiztosabb leszel majd. Számos különféle tésztafajta létezik, melyek mind a felhasználásukban, mind az előállításukban különböznek.

Akit azonban érdekel a gasztronómia, az az egyszerű sütőporos, kevert tésztáktól kezdve a bonyolultabb, hajtogatott élesztős tésztákig bármelyiket gyakorolhatja és megtanulhatja.

Bár a legtöbb tésztafajtához elegendő egy nyútjólap, sodrófa, kézi vagy gépi habverő, illetve egy nagyobb tál, azonban ha egy kicsit meg szeretnéd könnyíteni a dolgodat, akkor használhatsz speciális tésztavágót is, amelyet megtalálsz a Gasztronagyker webáruház kínálatában.

Ezekkel a hasznos kis eszközökkel készíthetsz például szélesmetéltet a levesbe, de akadnak derelye-, croissant-, illetve piskótavágásra alkalmas kellékek is. A segítségükkel sokkal gyorsabban és pontosabban dolgozhatsz, mintha kést használnál a művelethez.

A legfontosabb, hogy kezdőként lehetőleg ne mindjárt egy bonyolult tésztával kezdj. Eleinte maradj azoknál a recepteknél, ahol csak összekeverni és megsütni kell a hozzávalókat. Később pedig jöhetnek az olyan ételek, ahol például már élesztőt kell felfuttatni, tésztát keleszteni, nyújtani vagy éppen hajtogatni.

Persze nem valószínű, hogy minden egyes próbálkozásodat teljes siker koronázza majd, de ne csüggedj: jusson eszedbe, hogy a híres séfek és cukrászok is voltak valaha kezdők! (X)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2020-09-17: Magazin - :

Görögország aktuális beutazási feltételei /X/

Túl sok információ van az interneten a koronavírussal és az utazásokkal kapcsolatban. Most a Görögországba vezető út rejtelmeit vesszük górcső alá azért, hogy aki szeretne, biztosan oda is érjen. Az országok, ahogy Magyarország is, folyamatosan változtatják a feltételeket aszerint, ahogy a járvány megköveteli.
2020-09-16: Magazin - :

Az energiahatékony épületfelújítás jellemzői /X/

Egy otthon felújítása mindig nagy munka, amely az épület esztétikai értékének növelésén túl számos olyan beruházást is tartalmazhat, amellyel az épület fenntartási költségei csökkenthetők, ezáltal nem csak a környezeti lábnyoma csökkenthető, de nagy eséllyel értéke is emelkedni fog. De melyek is azok a tételek, amelyek cseréjével jelentősen javítható az energiahatékonyság?