Szépmezői ipari parkNorvég befektető érkezik

2020. szeptember 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hajóipari darukat gyártó norvég befektető érkezik hamarosan a Sepsiszentgyörgy határában található szépmezői ipari parkba. Az ipari park vezetősége egyhektárnyi terület haszonbérbe adásáról szóló megállapodást írt alá a cég romániai leányvállalatával. A norvég Red Rock hárommillió eurós beruházás megvalósítását tervezi két év alatt Szépmezőn, mely nyomán húsz munkahely létesülne. Az ipari parkot működtető Sepsi Ipar Kft. további két befektetővel is tárgyalásokat folytat, illetve infrastrukturális bővítés tekintetében is előreléptek.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A városháza által közöltek szerint a Sepsi Ipar vezetősége a norvég tulajdonban lévő Red Rock Marine AS romániai leányvállalatával, a Red Rock Marine Kft.-vel jutott egyezségre. A múlt héten aláírt szerződés értelmében a cég pályázati forrásokból szándékozik megépíteni termelőcsarnokát és irodaházát, ahol hajóipari daruk tervezését, fejlesztését és gyártását végzik majd. „Régóta dédelgetett álmunk, hogy saját termelési egységgel bővítsük a tervezői tevékenységünket itt, Sepsiszentgyörgyön. Az emberek általában meglepődnek és nehezen tudják elképzelni, hogy hajóipari daruk tervei születnek városunkban, ilyen messze a nyílt víztől, úgyhogy reményeink szerint hamarosan meg is fogjuk tudni mutatni őket teljes valóságukban” – idézi a közlemény Marton Edét, a Red Rock Marine Kft. ügyvezetőjét. Miklós Zoltán, az ipari park igazgatója szerint a majdani tevékenység magas képesítést igénylő fejlesztési, tervezési és kivitelezési szakmunkát feltételez, a legújabb technológiákat alkalmazzák, ezért a beruházás megvalósítása kiemelten fontos az általa irányított létesítmény szempontjából.

A norvég Red Rock cégcsoport több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik a számítástechnika, az energiaipar és a nyílt vízi emelőberendezések területén. Idén ez a második vállalat, amely haszonbérleti szerződést kötött a Sepsi Iparral. Amint arról beszámoltunk, elsőként az ipari kerámia területén tevékenykedő németországi Rauschert romániai leányvállalatával állapodtak meg a megtelepedésükről. Az akkor közöltek szerint a beruházás húsz munkahely létrejöttét jelenti. A vállalat 4400 négyzetméter területet kapott haszonbérbe, a főépületben pedig irodahelyiséget bérel. Saját csarnokuk megépítéséig egy már meglévő, 500 négyzetméteres csarnok bérlését is tervezték, hogy minél korábban elindíthassák a termelést. A szépmezői munkapontjukon villamosságtechnikai alkatrészek összeszerelését végzik majd.

 

További befektetők, infrastruktúra-fejlesztés

Miklós Zoltán lapunk érdeklődésére arról is beszámolt, hogy további két, szolgáltatási területeken tevékenykedő ügyféllel tárgyalnak. Egyikük már benyújtotta szándéknyilatkozatát, hogy megtelepedne az ipari parkban és másfél hektárnyi területet haszonbérbe venne. Miklós Zoltán szerint az ősz folyamán várhatóan a szerződéskötéshez is közelebb kerülnek. A másik lehetséges befektetővel egyelőre a szándéknyilatkozat összeállításánál tartanak. Az igazgató szerint megegyezésük értelmében további információ­kat még nem hozhatnak nyilvánosságra.

A park infrastruktúrájának fejlesztéséről Miklós Zoltán elmondta: egy héttel ezelőtt tervezővállalattal szerződtek megvalósíthatósági tanulmány összeállításáról  azon a területen, amelyre utólag sikerült az ipari park besorolást megszerezni. Mivel nem rendelkeztek a szükséges státussal, ezt eddig nem lehetett rendezni. Az igazgató szerint az utak korszerűsítésére és a terület közművesítésére vonatkozó tanulmány  hatvan napon belül készül el, utána következik a közbeszerzés a tervezésre-kivitelezésre. Ezzel párhuzamosan elindították a villany- és gázhálózat kibővítését is, a szakvállalatok a műszaki tanulmányokon dolgoznak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-09-23: Magazin - :

Isten éltessen, Plugor-iskola!

Még a kényszervakáció kezdete előtt próbálta 30. születésnapját megszervezni az iskolánk, ugyanis ennyi évvel ezelőtt váltunk líceummá, amely 2006 őszétől viseli Plugor Sándor képzőművész nevét. Az volt az el­képzelés, hogy egykori és jelenlegi diákok-tanárok közös koncerten fogunk muzsikálni, és lett volna képzőművészeti kiállítás is. Mint tudjuk, a COVID-19 ezt nem hagyta.
2020-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Újabb bankbotrány a láthatáron

Több mint tíz évvel a pénzügyi válság után ismét botrány mutatkozik a bankvilágban. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) által megszerzett adatok szerint ugyanis az Egyesült Királyság legnagyobb hitelintézete, a HSBC gyanús személyekhez köthető kétes tranzakciókat hagyott jóvá, holott  elég információval rendelkezett ahhoz, hogy leállítsa ezeket. A hírre azonnal reagáltak a tőzsdék, a brit bank és más nemzetközi pénzintézetek papírjai a hét elején jelentős veszteséget könyveltek el.