Újabb bankbotrány a láthatáron

2020. szeptember 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több mint tíz évvel a pénzügyi válság után ismét botrány mutatkozik a bankvilágban. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) által megszerzett adatok szerint ugyanis az Egyesült Királyság legnagyobb hitelintézete, a HSBC gyanús személyekhez köthető kétes tranzakciókat hagyott jóvá, holott  elég információval rendelkezett ahhoz, hogy leállítsa ezeket. A hírre azonnal reagáltak a tőzsdék, a brit bank és más nemzetközi pénzintézetek papírjai a hét elején jelentős veszteséget könyveltek el.

  • Fotó: CNBC.com
    Fotó: CNBC.com

Az ügy feltárása ahhoz a szervezethez köthető, amely annak idején a Panama-akták nyilvánosságra hozatalában is jelentős szerepet játszott. A BBC-t idéző Pénzcsinálók szerint a kiszivárgott iratok bizonyítják: a HSBC jelentős összegű csaláshoz járulhatott hozzá azzal, hogy egyik ügyfele megbízásából körülbelül 80 millió dollárnyi pénzt mozdított át az Egyesült Államokból a hongkongi leánybankjához. A tranzakciót maga a HSBC jelentette az Egyesült Államok pénzügyminisztériu­mán belül működő ellenőrző testületnek, a Financial Crimes Enforcement Networknek, a FinCEN-nek. A szervezet a pénzmosás elleni globális küzdelem egyik legfontosabb szereplője, főleg olyan gyanús tranzakció­kat igyekeznek azonosítani, amelyek révén bűnözői csoportok illegálisan szerzett pénzüket bejuttatják a bankrendszerbe.
A HSBC most azt állítja, hogy a gyanús tranzakciót a jogszabályi előírásoknak megfelelően jelentette a FinCEN-nek. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szerint viszont a HSBC tisztában volt ügyfelei kilétével, ezért nem elegendő, hogy csupán jelentette a tranzakciót, le is kellett volna állítania a pénz átutalását. A szervezet a kiszivárgott iratok elemzése során arra jutott, hogy 1999 és 2017 között a bankok legkevesebb 2000 milliárd dollárnyi tranzakció esetén tettek jelentést, hogy fennáll a pénzmosás vagy egyéb törvénytelen pénzügyi manőver gyanúja. És az is könnyen lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a szervezethez ugyanis évente akár egymilliónál is több ilyen jelentés érkezhet.

A mostani botrány nem csak a HSBC-t érinti. A JP Morganről például kiderül, hogy egymilliárd dollárt utalt egyik ügyfele londoni számlájára anélkül, hogy a hitelintézet munkatársai tisztában lettek volna az ügyfél valós személyazonosságával. Később maga a bank azonosította a gyanús klienst, kiderült, hogy szerepel az FBI körözési listáján. A kipattant botrányban a Barclays is érintett, úgy tűnik, hogy a londoni bank szolgáltatásokat nyújtott egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli személynek, így közvetlenül hozzájárult ahhoz, hogy az illető kijátssza a nyugati országok orosz oligarchákkal szembeni szankcióit.

Gyenge kezdés után nagy indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai piacok. Az árfolyamokat világszerte egy esetleges második járványvédelmi korlátozáshullám miatti aggodalom terhelte meg, ám a kiszivárgott iratok erre még rátettek egy lapáttal. A legnagyobb vesztesek ugyanis a banki és az utazási papírok voltak. Mindkét ágazat indexe több mint négy százalékot veszített. A Standard Chartered- és a HSBC-papírok például öt százalékkal estek, a HSBC részvénye napközben 25 éves mélypontot is érintett. (fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Norvég befektető érkezik (Szépmezői ipari park)

Hajóipari darukat gyártó norvég befektető érkezik hamarosan a Sepsiszentgyörgy határában található szépmezői ipari parkba. Az ipari park vezetősége egyhektárnyi terület haszonbérbe adásáról szóló megállapodást írt alá a cég romániai leányvállalatával. A norvég Red Rock hárommillió eurós beruházás megvalósítását tervezi két év alatt Szépmezőn, mely nyomán húsz munkahely létesülne. Az ipari parkot működtető Sepsi Ipar Kft. további két befektetővel is tárgyalásokat folytat, illetve infrastrukturális bővítés tekintetében is előreléptek.
2020-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nagy munkáltatók

A Profi kiskereskedelmi üzletlánc vette át a vezetést tavaly a magánszektor legnagyobb munkáltatóinak rangsorában.