A hétvége hírei

2007. július 16., hétfő, Közélet
A Babeş—Bolyain a helyzet változatlan

A Bolyai Kezdeményező Bizottság sajtóközleményben hozta a közvélemény tudomására, hogy a Babeş—Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése a több irányból érkező felszólítások, sőt, hivatalos utasítások ellenére sem helyezte ki a magyar nyelvű feliratokat.

A közlemény példaként a Mihai Răzvan Ungureanu volt román külügyminiszter által megjelölt, 2007. július 1-jei határidőt említi, amelynek elteltével a többnyelvű feliratok ügyében a BBTE-n semmilyen eredmény sem tapasztalható. A BKB visszataszítónak tartja, hogy a magyar tagozat vezetése nem tiltakozik a sorozatos megaláztatások ellen, mi több, az európai fórumok előtt zajló tiltakozások beszüntetésére szólít fel. Magyari Tivadar rektorhelyettes az egyetem honlapján egyenesen tagadja, hogy a magyar karok létrehozására több részletes terv is született, ,,eddig egységes és részletes terv tulajdonképpen nem alakult ki". Magyari Tivadar azon kijelentését, miszerint ,,az elmúlt években, különösen mióta az egyetem Chartája kimondja, hogy a magyar tagozaton a kommunikáció nyelve a magyar, részleges elmozdulás volt a többnyelvű környezet irányába", a bizottság közleménye ,,cinikus hazugságnak" minősíti. A BKB szerint ugyancsak elfogadhatatlan a rektorhelyettes azon vélekedése, hogy ,,az egyetem felépítésének jelenlegi koncepciójában nem fér el nyelvi-etnikai szerkezeti elkülönülés". A felsoroltak alapján a BKB közleménye leszögezi: ,,kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes és társai nem az erdélyi magyarság érdekeit képviselik". A BKB méltányosság és egyenlőség elvének betartására való tekintettel felkéri a BBTE vezetőségét, hogy az egyetem központi épületének első emeleti folyosóján elhelyezett I. Ferdinánd román király és Mária királyné mellszobraihoz hasonlóan, a második emeleti folyosóra helyezze el Ferenc József osztrák császár, magyar király, illetve Erzsébet királyné mellszobrait. A Bolyai Kezdeményező Bizottság követeli, hogy 2007. augusztus 31-ig kerüljenek ki a magyar feliratok a BBTE falaira. ,,Ellenkező esetben a BKB önerőből fogja elhelyezni azokat."

Putyin felmondta a CFE-szerződést

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amellyel felfüggesztette országának részvételét a CFE-szerződésben — közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton. Az elnöki rendelet elfogadása olyan, ,,az európai hagyományos haderők és fegyverzetek korlátozásáról 1990. november 19-én Párizsban aláírt CFE-szerződés tartalmát illető kivételes körülményekkel áll összefüggésben, amelyek az Orosz Föderáció biztonságát érintik, és halaszthatatlan intézkedéseket igényelnek". Putyin utasította a külügyminisztériumot, hogy értesítse az 1992. november 9-én hatályba lépett, majd 1999-ben módosított CFE-szerződés letéteményes országait, illetve részes tagállamait az orosz döntésről. A CFE-szerződés nem tartalmaz moratórium bevezetését lehetővé tévő kitételt. Az Interfax hírügynökségnek a Kreml névtelenül nyilatkozó egyik illetékese azt mondta, hogy Oroszország nem hajlandó a továbbiakban egyoldalúan teljesíteni a módosított CFE-szerződés előírásait, nem akarván kárt okozni saját érdekeinek. Oroszország azt követeli, hogy 2008. július 1-jéig minden NATO-tagállam ratifikálja a CFE-szerződést, a NATO kezdje meg katonai potenciáljának csökkentését, ellensúlyozva ezáltal a Varsói Szerződés volt tagállamainak NATO-tagságával megszerzett kiegészítő erőt, valamint írják alá a volt szovjet balti köztársaságok is a CFE-szerződést. Emellett Moszkva javasolta az oroszországi szárnyövezetekre vonatkozó korlátozások eltörlését, a CFE-szerződés korszerűsítését célzó tárgyalások folytatását, illetve a ,,jelentős erők" kifejezés pontos jogi meghatározását. A moszkvai külügyminisztérium szombaton közölte: a szerződés végrehajtásának felfüggesztése orosz részről nem jelenti azt, hogy elzárnák az utat a további párbeszéd előtt.

Észak-Korea leállította a jongbjoni atomreaktort

Észak-Korea arról tájékoztatta szombaton az Egyesült Államokat, hogy leállította jongbjoni atomreaktorát — tudatta Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő néhány órával azután, hogy megérkezett Észak-Koreába az első adagja annak a fűtőolaj-szállítmánynak, amelyhez a reaktor leállítása és atomprogramjának feltételezett feltárása fejében jut hozzá a távol-keleti kommunista állam.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2007-07-16: Közélet - Iochom István:

Idol-napok Kézdivásárhelyen

Bába Lehel, az Idol cég tulajdonosa a múlt hét végén, péntektől vasárnapig tizenegyedik alkalommal szervezte meg a nagy tömegsikernek örvendő Idol-napokat.
2007-07-17: Közélet - Szekeres Attila:

Európai pénzek jönnek (Régiófejlesztés)

Danuta Hübner, az Európai Bizottság régiófejlesztési biztosa és Borbély László fejlesztési miniszter jelenlétében indították útjára a regionális operatív programot (ROP) a hét végén Nagyszebenben a megyei tanácsok elnökeinek és alelnökeinek, valamint a gazdasági régiók fejlesztési ügynökségei képviselőinek jelenlétében.