Tehetséggondozás élménypedagógiával

2020. szeptember 28., hétfő, Közélet

Az érzelmi intelligencia, kreativitás, képességek és készségek fejlesztését célzó élménypedagógia alapú tehetséggondozó program indul Sepsiszentgyörgyön a magyarországi Mathias Corvinus Collegium és a helyi önkormányzat együttműködésé­ben, amelynek első, huszonöt főnyi csoportjába ötödik osztályos sepsiszentgyörgyi diákok jelentkezhetnek, akiket érdekel a játékos matematika, az űrkutatás, az egészségtudatos életmód, a robotika, és a következő négy évben együtt szeretnének felfedezni, megismerni olyan dolgokat, melyekre az iskolában nincs lehetőség. Sepsiszentgyörgy a Fiatal Tehetség Program első erdélyi helyszíne, amelynek kezdeményezői és működtetői csütörtökön tájékoztattak a célkitűzésekről.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere bevezetőben elmondta, az elmúlt tíz évben szintet lépett a nemzetpolitika, a magyar kormány a közös jövőt támogatja itt, a Kárpát-medencében. Dr. Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke, a miniszterelnökség miniszterhelyettese és dr. Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója online kapcsolódott be a tájékoztatóba, mindketten értékelték, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata partnerként lépett be a programba, amelynek éves összköltségvetése 100 ezer euró.

Dr. Orbán Balázs elmondta, a Mathias Corvinus Collegium arra kapott felhatalmazást az országgyűléstől, hogy a tehetséggondozó programot kiterjessze az általános iskolától a középiskolán és egyetemen át a diplomások képzésééig az egész Kárpát-medencére, és olyan egységes képzési rendszert alakítson ki, amelynek eredményeképpen a következő évtizedekben a legtehetségesebbekből kialakul a magyar politikai, gazdasági, kulturális elit, amely nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. A magyar kormány hisz a magyar–magyar összetartozásban, abban, hogy bárhol élünk mi, magyarok a Kárpát-medencében, egy nemzet vagyunk, felelősek vagyunk egymásért és támogatnunk kell egymást. Részükről a támogatás akkor sikeres, ha a fogadó félnél olyan önkormányzati vezetőkkel tudnak együttműködni, akik a nemzeti összetartozás tekintetében hasonlóan gondolkodnak.

Dr. Szalai Zoltán ismertette, hogy a Fiatal Tehetség Programban jelenleg több mint hétszáz diák vesz részt Magyarországon, de a programnak vannak olyan elemei, amelyek a szülőket is érintik, a tanárok pedig a diákokkal együtt szereznek új ismereteket.

Kondor Ágota önkormányzati képviselő, a Székely Mikó Kollégium igazgatója elmondta, a FIT-program révén nagy szintet lép a tehetséggondozás Sepsiszentgyörgyön, a meglévő kiválósági programhoz mérten is többet, mást nyújt, mert nem egy adott szakterületen jelent az iskolai tananyaghoz képest plusz ismereteket, hanem interdiszciplináris, egyszerre sok síkon fejleszt és alapoz a gyermekek életkori sajátosságaiból adódó kíváncsiságra, kreativitásra. Nem a lexikális tudást hajszolja, hanem a képességek, készségek, az értelmi és érzelmi intelligencia fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

A Fiatal Tehetség Program részleteiről Zsigmond József önkormányzati képviselő, a program sepsiszentgyörgyi kiterjesztésének kezdeményezője tájékoztatott. Elmondta, a FIT felmenő rendszerben működik, évente indul egy újabb huszonöt főnyi csoport. Aki ötödik osztályban belép, az majd részt vehet a középiskolások számára kidolgozott programban is, ha közben kilép, nem lehet helyettesíteni. Hatodik osztályban még beléphet egy-két résztvevő a pótlistáról, ha üresedik hely, később azonban nem tudna felzárkózni a többiekhez.

A lehetőséget ismertették a sepsiszentgyörgyi iskolákkal, a jelentkezési határidő szeptember 30. A fit.mcc.hu honlapon lehet jelentkezni egy űrlap kitöltésével és szülői ajánlással, a válogatást október 3–4-én tartják, ami interjúból és tesztből áll, utóbbi az értelmi intelligenciát és a motivációt, kreativitást vizsgálja.

A program október 17-én indul, havonta két szombaton tartják az órákat, foglalkozásokat, kezdetben magyarországi oktatók irányításával olyan témakörökben, mint pénzügyi tudatosság, egészségügyi tudatosság, robotika, digitális média, jövőkutatás, matematika, művészetek, űrkutatás. Az ebéddel is járó egész napos programon kívül a diákok nyáron részt vesznek egy FIT-táborban a többi központ tanulóival együtt, év közben lesz szülők akadémiája és tanári konferencia. A Fiatal Tehetség Program tevékenységeinek helyszíne a Székely Mikó Kollégium Gábor Áron utcai, Kós Károly tervezte épületének díszterme.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-09-28: Közélet - Mózes László:

Háromszéki barangolások képei

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének (SZMÚE) első fotókiállítása nyílt meg múlt kedden este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A Többsincs című tárlat anyaga egy erdővidéki, illetve egy orbaiszéki terepszemle alkalmából született.
2020-09-28: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Új korszak kezdődik?

Történelmi pillanatról beszélt Ludovic Orban kormányfő tegnap az urnazárás után: a Nemzeti Liberális Párt 1989 óta először győzött a választásokon, először vert rá Szociáldemokrata Pártra, jelentette ki, és azonnal ellent is mondott magának azzal, hogy a tavalyi EP-választásokon és az elnökválasztáson is az NLP nyert.