Önkormányzati választások HáromszékenA polgármesterek zömét újraválasztották, váltás Baróton

2020. szeptember 28., hétfő, Közélet

Háromszéken az országosnál mintegy öt százalékponttal alacsonyabb, 40,66 százalékos részvétel mellett zajlottak tegnap az önkormányzati választások. Az eredmények nagyobb meglepetéseket nem hoztak, a települések többségében az RMDSZ győzött, Tamás Sándor újabb négy évig lesz a megyei tanács elnöke, a tisztségben levő polgármesterek zöme is újrázhat. Az Erdélyi Magyar Szövetség egy polgármesteri tisztséget szerzett, Esztelneken, az általuk is támogatott független jelölt győzött Ozsdolán is. Antal Árpád újabb négy évig lesz Sepsiszentgyörgy polgármestere, Kovásznán Gyerő József újrázhat, Kézdivásárhelyen ismét Bokor Tibornak szavaztak bizalmat, Baróton azonban változás lesz: az erdővidéki várost Benedek-Huszár János vezetheti majd a következő években.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások nem csak a szavazási kedvre lehettek hatással, de a pártok által rendezett eredményváró rendezvényeket is befolyásolták: ha a korábbi választások után a győztes RMDSZ-es polgármesterek hada sereglett össze Sepsiszentgyörgyre, ezúttal jóval szűkebb körben várták a beérkező adatokat a szövetség képviselői a Park Vendéglőben. Az eredményekre sokat kellett várni: fél tizenegykor még csak olyan településekről csordogáltak az adatok, ahol ellenjelölt hiányában amúgy sem volt kérdéses a győztes kiléte – Mikóújfaluban, Kommandón –, csak 23 óra után kezdtek el jönni az adatok azokból a városokból, községekből, ahol kiegyensúlyozottabbnak ígérkezett a verseny.

A háromszéki városok közül a legizgalmasabbnak Baróton ígérkezett a választás, ahol öt magyar jelölt szállt versenybe a polgármesteri tisztségért. Lázár-Kiss Barna András városvezetőt az RMDSZ támogatta, az Erdélyi Magyar Szövetség a függetlenként induló Benedek-Huszár János mellett állt ki, rajtuk kívül ugyancsak függetlenként nevezett Nagy István volt városgazda, Bán István és Derzsi Samu. Végül Benedek-Huszár János nyert, aki több mint 400 szavazattal előzte meg a második helyen végzett Bán Istvánt. Lázár-Kiss Barna András, az RMDSZ jelöltje csak a harmadik lett.

Sepsiszentgyörgyön a várakozásoknak megfelelően Antal Árpád András elsöprő győzelmet aratott: lapzártakor, éjjel egy órakor a szavazatok 72 százalékos feldolgozottságánál 76,54 százalékon állt. Az EMSZ színeiben induló Tatár Imola 7 százalékon állt.

Kovásznán egyedüli magyar jelöltként nagy fölénnyel ismét Gyerő József nyert. Gyerőnek amúgy két ellenfele is volt a Nemzeti Liberális Párt színeiben induló Felicia Munteanu (a Dacia Szálloda gazdasági igazgatója) és Iustin Pănescu vállalkozó személyében, aki Traian Băsescu pártjának (NMP) támogatását élvezte.

A megyei tanács elnökségéért folyó versenyben Tamás Sándor állt nyerésre az éjjel egy órás részeredmények szerint.
 
Ahol magyar–román verseny volt

Azokban a községekben, ahol a magyar–román etnikai arányok kiegyenlítettebbek, és magyar–román verseny zajlott, a magyarság szempontjából felemás eredmények születtek.

Nagyborosnyón nem volt elég a magyar–magyar összefogás: Ilie Nicolae ellen végül egyetlen magyar jelölt, Kanyó Antal indult, az RMDSZ színeiben, de az EMSZ támogatásával is. Ennek ellenére a jelenlegi községgazda, Ilie Nicolae lett a győztes.

Hidvégen nagy volt a verseny, sok jelölt állt rajtvonalhoz. Alexandru Cucu köz­séggazdával szemben az RMDSZ Józsa Gézát indította, az EMSZ Horváth Miklóst, az NLP Győri Alexandrut, az NMP Sala Leventét. Végül a román jelölt győzött.

Bölönben három párt jelöltje szállt versenybe a polgármesteri székért: Sikó Imre RMDSZ-es községgazda legfőbb kihívója Bíró Barna Gyula (EMSZ) volt, de a Népi Mozgalom Párt is indított jelöltet: Marian Cristian Ghiţát. Végül Sikó Imre nyert, így ő folytathatja a munkát.

Előpatakon az RMDSZ-es Kovács Lászlónak öt román ellenjelöltje is volt, itt a magyar jelölt győzött.

Kökösben a két éve megbízott polgármesterként dolgozó RMDSZ-jelölt, Silviu Tăraș lett a győztes hatalmas fölénnyel, 90 százalék körüli eredménnyel.

Zágonban Kis József nem indult újabb mandátumért, az RMDSZ színeiben Kis Ágoston jelentkezett a megmérettetésre, ellenfele Doru Decebal Feldioreanu volt a Băsescu-féle NMP támogatását élvezte. Az RMDSZ jelöltje lett a befutó meggyőző fölénnyel: 81százalékkal.

Magyar–magyar versengés

Magyar–magyar verseny okán ígérkezett kiegyensúlyozottnak a megmérettetés néhány további községben.

Sepsiillyefalván az EMSZ színeiben induló Komán László volt az RMDSZ-es Fodor Imre kihívója, azonban a jelenlegi községgazda győztesen került ki a küzdelemből, miután az alsó-háromszéki községben voksolók majdnem kétharmada, 65 százaléka támogatta.

Sepsikőröspatakon ugyancsak két magyar és egy román jelölt közül választhattak az ott élők, végül Kisgyörgy Sándor jelenlegi elöljáró lett a befutó 813 szavazattal, megelőzve EMSZ-es ellenjelöltjét, Para Róbert Magort, aki 355 voksot kapott.

Gidófalván Jancsó Ernő az RMDSZ, Máthé István az EMSZ színeiben indult, Porzsolt Levente pedig függetlenként szállt versenybe – végül az RMDSZ jelöltje győzött.
Vargyason az RMDSZ a néppártosként négy évet alpolgármesterként dolgozó Imets Lajossal próbálta megszerezni a polgármesteri tisztséget, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje Farkas Ferenc volt. A verseny végül Imets Lajos győzelmét hozta, aki 488 voksot kapott.

Árkoson is volt magyar kihívója az RMDSZ színeiben induló Máthé Árpádnak: Koós Izabella, azonban az EMSZ jelöltje alaposan alulmaradt a megmérettetésben, a jelenlegi községgazda hatalmas fölénnyel – 85 százalékkal – nyert, így folytathatja tevékenységét a következő négy évben.

Málnáson Szotyori Angéla polgármester ezúttal az RMDSZ színeiben szállt versenybe és aratott sima győzelmet, 388 szavazatot szerzett, kihívója, az EMSZ-t képviselő Mihály Attila Mátyás 55 voksot szerzett.

Zabolán az RMDSZ Fejér Levente tisztségben lévő polgármestert indította a választáson, magyar ellenfele a székelytamásfalvi (Kovásznán lakó), függetlenként induló Pakó János volt, az NLP színeiben indult Milica-Ștefania Vârlan, a helyi rend­őrőrs parancsnokának felesége. A szavazók Fejér Leventének szavaztak bizalmat, így újabb négy évre ő lesz a község polgármestere.

Baconban az RMDSZ-es községgazda Simon András és a függetlenként induló Veres Zsolt között folyt a verseny, mely előbbi fölényes győzelmével zárult.

Nagyajtán Bihari Edömér az RMDSZ-t, Gyárfás Éva az EMSZ-t képviselte a versenyben, Mihail Bersan a liberális demokraták színeiben indult, Molnos Zoltán Róbert pedig függetlenként. Végül Bihari Edömér 376 vokssal nyert, így folytathatja tevékenységét.

Uzonban Ráduly István ötödszörre is elnyerte a község lakóinak bizalmát.

 

Izgalmak nélkül

Mindenféle izgalomtól mentes választást tartottak Sepsiszék négy településén, ahol egyetlen, RMDSZ-es színekben induló jelölt indult: Bodokon Fodor István, Mikóújfaluban Demeter Ferenc, Sepsibükszádon Bács Márton Csaba, Maksán pedig Deszke János folytathatja a munkát. Rétyen Dombora Lehel RMDSZ-es polgármesternek sem kellett különösebben izgulnia az eredmény miatt.

Erdővidéken Bardocon volt hasonló helyzet: Balázsi Dénes RMDSZ-es községgazda egyedüli jelöltként indult a választáson.

Orbaiszéken Kommandón és Barátoson nem akadt kihívója a jelenlegi községgazdának: előbbi helyen Kocsis Béla, utóbbin Tánczos Szabolcs folytathatja tevékenységét.

Kézdiszék több településén volt hasonló a helyzet: Kézdiszentléleken Balogh Tibor, Bereckben Dimény Zoltán nyert újabb mandátumot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2020-09-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Sárga forgatókönyvre váltanak Felső-Háromszéken

Hibrid oktatás kezdődik a héten több felső-háromszéki tanintézményben – derül ki abból az összesítésből, melyet a hét végén tett közzé a megyei tanfelügyelőség.
2020-09-28: Belföld - :

Ilyen kevesen még sosem szavaztak

A kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) előretörését jelzik a tegnap tartott önkormányzati választások után ismertetett első exit poll becslések. Az urnák lezárása után a Központi Választási Iroda (BEC) által ismertetett első adatok szerint Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46,02 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon. Háromszéken 40,66 százalékos, Hargita megyében 42,29 százalékos, Maros megyében pedig 49,39 százalékos részvételi arányt regisztráltak.