Magyar győzelem Marosvásárhelyen

2020. szeptember 28., hétfő, Belföld

Marosvásárhelyen Soós Zoltán vezet – jelentette be tegnap éjfélkor Kolozsváron Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, az eredmény nem végleges, de a független jelölt előnye behozhatatlannak tűnik. Kelemen elmondta, Gyergyószentmiklóson is az RMDSZ jelöltje, Csergő Tibor nyert, a tanácsban is többsége van az RMDSZ-nek – a Hargita megyei városban már véglegesnek mondható az eredmény. „Nem végleges az eredmény, de azt gondolom, hogy Szatmárnémetit is meg fogjuk nyerni, hiszen jelentős az előnye Kereskényi Gábor polgármesternek” – tette hozzá a szövetségi elnök.

  • Soós Zoltán. Fotó: mandiner.hu
    Soós Zoltán. Fotó: mandiner.hu

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A szavazatok 50 százalékos feldolgozottságánál Soós Zoltán 17 399 szavazatot kapott, a második a Pro Románia színeiben indult Claudiu Maior 4938 vokssal, a harmadik a liberális Theodora Benedek 3921 szavazattal, a negyedik Marius Pașcan 2304 szavazattal. Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) egyaránt támogatta. Egyetlen magyarként indult a 13 jelölt között Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért.

A Maros megyei emberek elmentek szavazni, így Maros megye sok településén jó eredményt ért el az RMDSZ – jelentette ki Kovács Levente, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, hozzátéve, hogy külön köszöni a munkát, a befektetett energiát az RMDSZ polgármestereinek, alpolgármestereinek, parlamenti képviseletünknek és szervezeti elnökeinknek, tanácstagjelöltjeinknek is. A megyei ügyvezető elnök azt is elmondta, hogy Soós Zoltán és Péter Ferenc megyeitanács-elnök az utóbbi másfél hónapban világossá tette, hogy jó közöttük az együttműködés.

Borboly Csaba és Korodi Attila közösen tartottak sajtótájékoztatót, miután biztossá vált, hogy az önkormányzati választásokon négyéves mandátumot nyertek, előbbi újrázni fog Hargita Megye Tanácsának élén, utóbbi Ráduly Róbert Kálmánt váltja Csíkszereda polgármestereként. Borboly elmondta, Csíkszéken egyetlen település kivételével mindenütt az RMDSZ jelöltje nyert, Tusnádfürdőn Butyka Zsolt független polgármesterjelöltnek sikerült legyőznie Albert Tibort, az MPP eddigi polgármesterét.

Nem hivatalos részeredmények szerint elsöprő győzelmet aratott a tegnapi önkormányzati választásokon a POL színeiben induló jelölt a háromesélyes székelyudvarhelyi versenyben. Az RMDSZ jelöltjét, Derzsi Lászlót és az MPP színeiben induló Mike Levente Józsefet egyaránt maga mögé utasító Gálfi Árpád csapata a helyi tanácsban is kényelmes többséget szerzett.

A Szatmár megyei RMDSZ-től kapott információink szerint tegnap lapzártakor nyerésre áll Kereskényi Gábor polgármester Szatmárnémetiben. Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása 23.30-kor 30 százalékos feldolgozottságnál tartott. E szerint 10 600 megszámolt szavazatból Kereskényi Gábor 6000-et kapott. Ezenkívül Szatmár megyében az RMDSZ három olyan községet is visszanyert, ahol eddig nem volt polgármestere: Kaplonyt, Egrit és Csanálost.

Gyergyószentmiklóson Csergő Tibor, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást, nem hivatalos adatok szerint a tanácsosi listára leadott szavazatok többségét is az RMDSZ jelöltjei szerezték meg. Első interjújában Csergő megköszönte a szavazók bizalmát, csapata munkáját, és kijelentette, hogy szülővárosa, Gyergyószentmiklós minden polgárának vezetője kíván lenni, és mindent megtesz azért, hogy a várost visszatérítse a jó irányba.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az erdélyi magyarok részvétele enyhén elmaradt az országos átlagtól a tegnap tartott romániai önkormányzati választásokon. Az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában tartott sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök ezt azzal magyarázta, hogy mintegy 50 településen nem volt verseny a polgármesteri tisztség elnyeréséért, csak az RMDSZ jelöltje pályázott a tisztségre. „Ahol egyetlenegy jelölt volt, ott a mozgósítás gyengébben ment, és kevesebben vettek részt. A különbség ezekből a településekből adódik”. Hozzátette: ahol csak egy jelölt volt a polgármesteri tisztségre, ott az emberek úgy gondolták, hogy a versenyt már megnyerték. Kelemen Hunor szerint az erdélyi megyék közül Maros, Bihar és Szilágy megyében a részvétel meghaladta, Szatmár megyében pedig megközelítette az országos átlagot. Kelemen Hunor kijelentette: arra számítanak, hogy – akárcsak 2016-ban – 200 körüli polgármesteri tisztséget szereznek a szövetség jelöltjei, és négy megyében is az övék lesz a tanácselnöki tisztség.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2020-09-28: Belföld - :

Ilyen kevesen még sosem szavaztak

A kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) előretörését jelzik a tegnap tartott önkormányzati választások után ismertetett első exit poll becslések. Az urnák lezárása után a Központi Választási Iroda (BEC) által ismertetett első adatok szerint Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46,02 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon. Háromszéken 40,66 százalékos, Hargita megyében 42,29 százalékos, Maros megyében pedig 49,39 százalékos részvételi arányt regisztráltak.
2020-09-28: Közélet - Iochom István:

Egy EMSZ-es és két független községvezető is lesz (Választási eredmények Felső-Háromszéken)

A kézdivásárhelyiek tegnap újabb négy évre szavaztak bizalmat Bokor Tibor RMDSZ-es polgármesternek a helyhatósági választásokon. A régi-új városvezető harmadik mandátumát nyerte el, az utóbbi harminc esztendőben ez csak neki sikerült. Bokor Tibor 3192, míg Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Szövetség polgármesterjelöltje 1884 voksot kapott.