Választási eredmények Felső-HáromszékenEgy EMSZ-es és két független községvezető is lesz

2020. szeptember 28., hétfő, Közélet

A kézdivásárhelyiek tegnap újabb négy évre szavaztak bizalmat Bokor Tibor RMDSZ-es polgármesternek a helyhatósági választásokon. A régi-új városvezető harmadik mandátumát nyerte el, az utóbbi harminc esztendőben ez csak neki sikerült. Bokor Tibor 3192, míg Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Szövetség polgármesterjelöltje 1884 voksot kapott.

  • Salamon Balázs Esztelnek új községvezetője. A szerző felvétele
    Salamon Balázs Esztelnek új községvezetője. A szerző felvétele

Felső-Háromszéken Esztelnek, Csernáton és Ozsdola kivételével minden más községben az RMDSZ polgármesterjelöltje győzött. Kézdiszék két településén csak egy-egy RMDSZ-es polgármesterjelölt indult: Balogh Tibor Kézdiszentléleken, Dimény Zoltán – Felső- Háromszék korelnök községvezetője – pedig Bereckben.

Szentkatolnán az RMDSZ-es Tusa Levente fölényes győzelmet aratott a független Papp Attilával szemben.

Ozsdolán volt a legtöbb, három polgármesterjelölt. Lukács Attila, az RMDSZ jelöltje és két független, Pénzes Ágoston és Brânduș-Dendyuk Szilveszter leköszönő községvezető. A polgármesteri tisztséget az EMSZ által támogatott Pénzes Ágoston nyerte el.

Dálnokon Marti István, az RMDSZ jelöltje 251 szavazatot, míg Máthé-Péter József EMSZ-es jelölt 176 voksot kapott, így a jelenlegi megbízott községvezető folyathatja a munkát.

Gelencén Cseh József, az eddigi községvezető nyugdíjba vonult, helyére Ilyés Botond alpolgármester, az RMDSZ-jelöltje és Csákány Attila EMSZ-es jelölt pályázott. Kézdiszék legnagyobb köz­ségében RMDSZ-es győzelem született.

Csernátonban az RMDSZ jelöltje, Fábián Sándor 658 szavazatot kapott, ellenjelöltjére, a független Rákosi Árpádra pedig 788-an voksoltak. A következő négy évben Rákosi Árpád fogja vezetni a köz­séget.

Torján Daragus Attila, az RMDSZ polgármesterjelöltje győzött az EMSZ-es Kovács Lászlóval szemben.

Esztelneken zajlott a legkeményebb harc a polgármesteri tisztségért, Varga Attila RMDSZ-es jelöltnek komoly ellenfele és legyőzője került Salamon Balázs személyében, akit az EMSZ jelölt a tisztségre. Értesülésünk szerint az EMSZ a kilenctagú tanácsban is megszerezte a többséget, hat vagy hét önkormányzati képviselőjük lesz, míg az RMDSZ-nek csak kettő, esetleg három. Alpolgármesternek Babos Lászlót fogják javasolni.

Kézdiszentkereszten Páll Endre RMDSZ-es jelöltnek Szalló János, az EMSZ jelöltje volt a kihívója. A választást Páll Endre nyerte meg. Alpolgármesternek továbbra is Turóczi Istvánt javasolják.

Kézdialmáson az RMDSZ-jelöltre, Molnár Istvánra és a függetlenként induló Székely Lászlóra lehetett voksolni. Itt is RMDSZ-es győzelem született.

Lemhényben Jénáki Csongor, az RMDSZ jelöltje és Lukács István független jelölt méretkezett meg. Itt is az RMDSZ jelöltje aratott fölényes győzelmet. Alpolgármesternek a felsőlemhényi Miklós Istvánt javasolják.

Felső-Háromszéken a legmagasabb (73,84 százalékos) választási részvételt Esztelneken jegyezték. Megyeszinten a legmagasabb részvételi arányt – akárcsak az előző választásokon – ismét Kurtapatakon jegyezték, ahol a választópolgárok 86 százaléka járult az urnák elé.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2020-09-28: Belföld - :

Magyar győzelem Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen Soós Zoltán vezet – jelentette be tegnap éjfélkor Kolozsváron Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, az eredmény nem végleges, de a független jelölt előnye behozhatatlannak tűnik. Kelemen elmondta, Gyergyószentmiklóson is az RMDSZ jelöltje, Csergő Tibor nyert, a tanácsban is többsége van az RMDSZ-nek – a Hargita megyei városban már véglegesnek mondható az eredmény. „Nem végleges az eredmény, de azt gondolom, hogy Szatmárnémetit is meg fogjuk nyerni, hiszen jelentős az előnye Kereskényi Gábor polgármesternek” – tette hozzá a szövetségi elnök.
2020-09-28: Belföld - :

Kevés teszt, kevés új eset

A helyhatósági választások vasárnapján csupán 6126 tesztet végeztek el országszerte, ezek eredményeként újabb 1271 – köztük 8 Kovászna megyei – koronavírusos esetre derült fény.