Mai levelünkA csavargyár hozzájárulhat autonómiánkhoz

2008. október 17., péntek, Nyílttér

Az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért üdvözli az autonóm székelyföldi régió létrehozása céljából kezdeményezett népszavazásról szóló határozat előterjesztését. Ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy a helyi tanácsnak ,,egy vészesen kirabolt régió, az elvándorlás és a hitvány félreállás autonómiájára kell kezet emelnie".

Mindezekben Kézdivásárhelynek élvonalbeli szerep jut mint a rablás áldozatának, de a félreállás hitványsága és a gazdasági potenciálja megmentéséért felvett harc terén is. Alighanem egyedülálló, de mindenképpen és messzemenően élvonalbeli az a harc, melyet az egyesület meghirdetett.

A térség a gazdasági lehetőségek és a munkahelyek súlyos hiányával küzd, és ennek egyik oka az, hogy az Erdély Ede-féle bűnszövetség elsikkasztotta a kézdivásárhelyi csavargyár hatalmas vagyonát, és megfosztotta azt társadalmi szerepétől — attól, hogy társadalmi hasznú javak termelésével a város lakosságának munkahelyeket, béreket biztosítson, jövedelmet a helyi és központi költségvetésnek, a társadalom- és egészségbiztosításnak, valamint az MTS Rt. részvényeseinek.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a csavargyár részvényeseinek lajstromán szereplő 5250 volt részvényes közül — melyből több mint 4500 székelyföldi (Kovászna, Hargita, Maros megyei) — mintegy 140 részvényes és 40 nem részvényes volt alkalmazott járult hozzá (eddig közel 30 000 lejjel) a vagyon megmentése érdekében meghirdetett tőkeújraképzéshez. Az autonóm régióra kézfelemeléssel szavazó tizenkilenc tanácstag között is van öt-hat, aki száz lejtől ezer lej erejéig pénzével is támogatja súlyos anyagi nehézségekkel küzdő egyesületünket, és hozzájárult a küzdelemhez, de a részvényesek lajstromán többük neve szerepel.

Ezek után e régió és autonómiája érdekében egyesületünk kéri az autonómiára szavazó tanácstagokat, hogy pártállástól függetlenül pár száz lejtől egy-két ezer lej erejéig saját pénzükkel is támogassák ügyünket, járuljanak hozzá a tőkeújraképzéshez, a még meglevő vagyon megmentéséhez, társadalmi szerepének visszaadásához. Külö­nös tekintettel fordulunk Rácz Károly polgármester úrhoz, mint az MTS Rt. részvényeséhez, hogy jogos érdekén is túl, példájával bizonyítsa a székelyföldi régió, Kézdivá­sárhely és lakossága érdekeinek szolgálatát.

Tisztelettel, Ráduly-Baka Lajos

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2008-10-17: Nyílttér - x:

Az utca hangja

N. N., Gelence. A műemlék templom mellett jó néhány éve reflektorokra cserélték az utcai lámpákat, azok égői azonban nem tartanak, így esténként legtöbbször olyan sötétség van mintegy kétszáz méter hosszan, hogy egy pofont sem lehet megköszönni. Elég sokan járunk arrafelé, ezért többször is szóvá tettem már a helyzetet, a polgármester a paphoz utasított, az meg vissza a községvezetéshez. De továbbra sincs rendes világítás...
2008-10-17: Nyílttér - Iochom István:

A csendőrök a horgászokat is zaklatják

Horgászok Sepsiszentgyörgyön, az állomási tónál. Közveszélyt jelent e békés foglalatosság?
Több kézdivásárhelyi horgász is panaszkodott, hogy amióta megkezdődött a csukaszezon, a komollói tónál a csendőrség ellenőrzés címén rendszeresen zaklatja őket, s az utóbbi időben halászbotokat is elkoboztak. A bökkenő az, hogy valamennyi halász engedélye rendben, orvhalászaton nem kaptak senkit, a halak méretébe kötöttek bele, vagy abba, hogy élő csalival nem szabad csukára menni.