A csendőrök a horgászokat is zaklatják

2008. október 17., péntek, Nyílttér

Horgászok Sepsiszentgyörgyön, az állomási tónál. Közveszélyt jelent e békés foglalatosság?

Több kézdivásárhelyi horgász is panaszkodott, hogy amióta megkezdődött a csukaszezon, a komollói tónál a csendőrség ellenőrzés címén rendszeresen zaklatja őket, s az utóbbi időben halászbotokat is elkoboztak. A bökkenő az, hogy valamennyi halász engedélye rendben, orvhalászaton nem kaptak senkit, a halak méretébe kötöttek bele, vagy abba, hogy élő csalival nem szabad csukára menni.

A napokban Csáki Benedek kézdivásárhelyi horgász keresett meg, és elmondta: október 8-án 14 óra körül ért a komollói tóhoz, ahol felszerelte a pálcáját, és nekifogott pecázni. 16 óra körül megjelent az első háromtagú csendőrjárőr. Nem találtak nála, csak kicsi halat. Elmentek, később visszatértek a főnökükkel, aki mérőszalagot is vitt. Megkérdezték, fogott-e halat. Éppen akkor fogott ki egy csukát. A csendőrtiszt félt a hal fogaitól, nem mérte meg rendesen a fejétől a farkáig, nem lehetett nagyobb 35—36 centinél, ami csukában fél kilót jelent. A csendőr szerint 32 centis volt. A törvény valóban tiltja a negyven centi alatti csukák kifogását, de azt előre nem lehet tudni, mekkora akad a horogra. Azt mondták, hogy elkobozzák a halat, mire a horgász visszadobta a tóba. Akkor abba kötöttek bele, hogy miért horgászott élő csalival. Azt állították, hogy a tóból fogta ki a csalinak valót, holott tilos tizenöt centi alatti halat kifogni. Csáki Benedek hiába mutatta a sepsiszentgyörgyi Csíki utcai Lamacarp Kft. üzletéből kapott hatlejes kifizetési nyugtát arról, hogy élő csalit vásárolt, a csendőrök rá se hederítettek. A kárász nem tenyésztett, telepített hal, azt szokták csalinak használni a csukahalászok, és szaküzletekben is erre a célra árulják — állítja a veterán horgász, akinek 1960 óta, amióta e szenvedélynek hódol, soha nem volt semmiféle törvényes ügye, most is naprakész az engedélye. Egyébként az éves halászengedély hegyi és síkvízre 151 lejbe, a tagsági könyv éves felújítása pedig 150 lejbe kerül. A csendőrök felszólították, hogy csomagoljon össze, és vigye a horgászbotot a kocsihoz, mert elkobozzák. 3000 lejtől 10 000 lejig terjedő pénzbüntetéssel is megfenyegették, de végül erre nem került sor, csak a 300 lejes botját vették el, és leadták a megyei halász- és vadászegyesülethez, ott döntik majd el, milyen büntetést szabnak ki rá. Csáki Benedek azt is elmondta, hogy rajta kívül egy idős személytől és egy fiataltól is elkoboztak egy-egy horgászbotot, ők is élő csalival halásztak. A csendőrök főnöke nagyon csúnyán beszélt, s amikor Csáki Benedek megkérdezte tőle, mit szólna hozzá, ha a mobiltelefonján rögzítette beszélgetésüket, azt a választ kapta, hogy semmi gond, a telefonját is elkobozzák. ,,Én egy szegény munkásember vagyok, és nem engedhetem meg magamnak azt a fényűzést, hogy havonta új horgászbotot vásároljak" — összegezett Csáki Benedek, aki azóta sem érti, hogy a csendőrök miért zaklatják rendszeresen a horgászokat, és miért nem foglalkoznak komolyabb ügyekkel, amikor az egyesület amúgy is ellenőriz.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 625
szavazógép
2008-10-17: Nyílttér - x:

A csavargyár hozzájárulhat autonómiánkhoz (Mai levelünk)

Az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért üdvözli az autonóm székelyföldi régió létrehozása céljából kezdeményezett népszavazásról szóló határozat előterjesztését. Ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy a helyi tanácsnak ,,egy vészesen kirabolt régió, az elvándorlás és a hitvány félreállás autonómiájára kell kezet emelnie".
2008-10-17: Nyílttér - Sylvester Lajos:

A Bod Péter Népházért

Az áttelepített villanyoszlop
Adományok, ajánlások
Október 10-én Kegyelet és kegyeletsértés címmel jegyzetet írtam lapunkban arról, miként tették tönkre a vidéki települések kis tereinek látványát a behemót beton villanyoszlopok betelepítésével. A cikkben Angyalos főteréről volt szó, ahol művészi értékét tekintve is rendhagyóan szép dombormű emlékeztet a falu hősi halottjaira. Ezt megelőzően néhány kilométerrel arrébb, Felsőcsernátonban Szőcs Ilona tiszteletes asszonnyal és Szőcs László református esperessel azon ,,keseregtünk", hogy a rendkívüli anyagi és szervezési, közmunkás ráfordítással újraépített és kibővített Bod Péter Népház előtt is egy hatalmas beton villanyoszlop éktelenkedik, s ez tájesztétikai szempontból degradálja az új épületegyüttes szépségének érvényesülését.