Indul a FIT program SepsiszentgyörgyönFejlődés és tehetségápolás csapatban

2020. szeptember 29., kedd, Közélet

Még holnap éjfélig jelentkezhetnek a sepsiszentgyörgyi ötödik osztályos diákok arra a hiánypótló tehetséggondozó programra, mely Erdélyben elsőként indul a megyeszékhelyen a magyarországi Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a helyi önkormányzat együttműködésében. A díjmentes, átfogó képzés részleteit egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón ismertették a foglalkozásokat befogadó helyszínen, azaz a Székely Mikó Kollégium Gábor Áron utcai, Kós Károly tervezte épületének dísztermében.

  • Constantinovits Milán és Baróthi Johanna. A szerző felvétele
    Constantinovits Milán és Baróthi Johanna. A szerző felvétele

Az MCC immár több mint két évtizede foglalkozik középiskolások és egyetemi hallgatók fejlesztésével, öt évvel ezelőtt pedig alsóbb szintre is kiterjesztették a kreatív, játékos, közösségben történő fejlesztés lehetőségét, így már ötödik osztálytól is bekapcsolódhatnak a gyermekek a hagyományos oktatást kiegészítő, érdekfeszítő foglalkozásokba – vázolta a budapesti Constantinovits Milán, a Fiatal Tehetség (FIT) Program szakmai vezetője. Rámutatott, azt tapasztalták, sokszor késő 14 éves korban megkezdeni a tehetséggondozást, tízéves kortól kezdve már bevonhatók a gyermekek a különböző fejlesztésekbe. Leszögezte, elsődleges céljuk, hogy minden diák megtalálja a saját tehetségének területét, azt, amiben ügyes, szeretnénk megmutatni nekik, hogy bármely területen találkozhatnak izgalmas dolgokkal egy jó közösségben – fogalmazott. Szólt arról is, hogy az oktatástól eltérő területeken – egészségügyi és pénzügyi tudatosság, robotika, média világa, természettudományos kísérletek stb. – próbálnak fejleszteni, s példaként hozta fel, olyan képzésük is van, melynek célja a szemléletformálás, a vitakészség vagy a kritikus gondolkodás fejlesztése.

A regisztrációt követően – honlap: fit.mcc.hu – a jelentkező ötödikesek számára már ezen a hétvégén válogatót tartanak, ahol egy pszichológus segítségével felmérik egyebek mellett intelligenciájukat, szókincsüket, de csoportos feladat révén az együttműködést és az érzelmi intelligenciát, a kreativitást is vizsgálják, illetve egy beszélgetésben is részt vesznek majd. Az eredmények alapján rangsorolják a jelentkezőket, az első 25 diák kerül be a programba, a többiek pótlistára, innen válogatják majd be a lemorzsolódók helyére az új tagokat. A képzéseket nyárig szombatonként tartják, karácsonykor karitatív akciót szerveznek, a legjobbakat pedig haladó szintű angol, intenzív beszéd-centrikus csoportba is beválogatják. A program részesei számára ugyanakkor elektronikus tananyagokat és oktatóvideókat is közzétesznek egy zárt, internetes felületen, ezzel a konkrét tudás elmélyítésére, a személyes értékelésre nyílik lehetőség. S hogy mennyire sokoldalú, érdekes tevékenységekre várják a diákokat, azt jól példázza, hogy az egészségügyi tudatosságot célzó foglalkozásokat mentőtisztek, orvosok tartják majd, a gyermekeknek alkalmuk lesz megtapasztalni, mit kell tenniük vészhelyzetben, megtanulják az elsősegélynyújtási technikákat, de ellátogatnak mentőállomásra is. Elhangzott továbbá, hogy a diákok fejlődését folyamatosan követik, a szülőkkel, a pedagógusokkal egyeztetve értékelik.  

Baróthi Johanna, a FIT Program sepsiszentgyörgyi régióvezetője megerősítette, egyedi lehetőségről van szó, hiszen hasonló tehetséggondozási program nem működik a városban. Felidézte, tavasszal már futott egy tevékenységük, melyre viszonylag sok csapat, összesen 84 diák nevezett be, közülük a Plugor Sándor Líceum csapata a döntőbe is bejutott. Ugyanakkor köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy támogatta és befogadta a programot a városba. 

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2020-09-29: Belföld - :

Erdélyi körkép

A vasárnap tartott önkormányzati választások csaknem végleges részeredményei szerint a jobboldali pártok – a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) párt, szövetségben a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjával (USR–PLUS) – diadalmaskodtak az erdélyi nagyvárosokban.
2020-09-29: Közélet - Hecser László:

Hálát adtak a bölöniek

Szokás szerint szeptember utolsó vasárnapján a bölöni unitáriusok úrvacsorával egybekötött istentiszteleten fejezték ki hálájukat Istennek a folyamatos gondoskodásért. Az őszi hálaadás ünnepe mellett örömöt jelentett az egyházközségnek, hogy Botka Attila orgonajavító mester jóvoltából az általános javításon átesett, hosszú évek óta néma templomi hangszerük ismét megszólalt, illetve a nőszövetségnek köszönhetően új kézimunkákkal díszíthetik az istenházát.