Erősíteni a vámuniót

2020. szeptember 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Európai Bizottság a vámunió megerősítésére irányuló új cselekvési terve javítana a kockázatkezelés, az e-kereskedelem kezelése, illetve a vámhatóságok egységes fellépése területén – közölte hétfőn Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos az uniós vámhatóságok szerepét növelő akcióterv bemutatásakor.

  • Fotó: portfolio.hu
    Fotó: portfolio.hu

Gentiloni online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az unió vámügyi intézkedéseinek hatékonyabbá tétele érdekében az Európai Bizottság mindenekelőtt javítani kívánja az adatok és az adatelemzés vámügyi célú elérhetőségét és felhasználását. Erősíteni kívánja a pénzforgalmi szolgáltatók és az online értékesítési platformok kötelezettségeit az e-kereskedelmen keresztüli vám- és adócsalás elleni küzdelem támogatása érdekében. A terv megvalósulása esetén a jogszerűen működő vállalkozások egyszerűen, egy külön portálon keresztül végezhetik majd el a határátlépési formalitásokat. Ezen felül lehetőséget biztosít az információk együttműködésen alapuló feldolgozására, megosztására és cseréjére, valamint a vámhatóságok szempontjából a jobb kockázatértékelésre.

A cselekvési terv emellett korszerű és megbízható vámellenőrzési berendezések bevezetésének részleteit tartalmazza, illetve javaslatot tesz egy, a tagállamok és a vállalkozások képviselőiből álló új vitacsoport felállítására, amely a jövőbeli válságokra és kihívásokra segít majd felkészülni – tette hozzá Gentiloni.

Az Európai Unió vámuniója vámügyi szempontból egységes, közös szabályok alapján működik. Az uniós vámszabályok egysége által hozzájárul a tiltott és veszélyes áruk behozatali tilalmának érvényesítéséhez, megkönnyíti az unió és a világ többi része közötti kereskedelmet, valamint bevételeket biztosít az uniós költségvetés számára.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-09-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Genfben legmagasabb a minimálbér

Bevezetik a minimálbért Genfben, és rögtön a világon a legmagasabbat: a Genfet magába ölelő, a város nevét viselő kanton lakosai a vasárnap tartott népszavazáson jóváhagyták, hogy a teljes munkaidőben dolgozók óránként legalább 23 svájci frankot (25,21 euró) kapjanak.
2020-09-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Sok a fiatal állástalan

5,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi mutató 2020 második negyedévében, ez 1,1 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez viszonyítva – közölte az Országos Statisztikai Intézet.