Genfben legmagasabb a minimálbér

2020. szeptember 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bevezetik a minimálbért Genfben, és rögtön a világon a legmagasabbat: a Genfet magába ölelő, a város nevét viselő kanton lakosai a vasárnap tartott népszavazáson jóváhagyták, hogy a teljes munkaidőben dolgozók óránként legalább 23 svájci frankot (25,21 euró) kapjanak.

  • Fotó: mandiner.hu
    Fotó: mandiner.hu

A világon eddig Ausztráliában volt a legmagasabb az órabérminimum. A 19,84 ausztrál dollár 13,15 svájci franknak felel meg, ám még a Svájccal szomszédos Németországban és Franciaországban is jóval kisebb a minimálbér a Genfben bevezetendőnél: a németeknél 9,35, a franciáknál pedig 10,15 euró.

Svájcban nincs országos szinten meghatározott minimálbér, és a szavazók 2014-ben elutasították egy nemzeti bérminimum (a javaslat szerint 22 frank/óra) bevezetésének lehetőségét. Genf lakosai korábban már két alkalommal – 2011-ben, majd 2014-ben – szintén nemet mondtak egy helyi szinten érvényes minimálbérre. Most a 26 svájci kanton közül Jura és Neuchatel után harmadikként hagyták jóvá az órabérminimum bevezetését. A jövő év elején Ticino is csatlakozik hozzájuk, Basel-Stadt kantonban pedig népszavazáson döntenek a kérdésben.

A vasárnap tartott országos népszavazáson – amelyen számos fontos kérdésben nyilváníthattak véleményt a szavazójoggal rendelkező svájciak, az európai uniós munkavállalók szabad mozgásának korlátozását célzó javaslattól kezdve a vadászgépbeszerzésen és farkasvadászaton keresztül egyéb, helyileg fontos ügyekig – a genfiek 58,2 százaléka támogatta a szakszervezetek által javasolt bérminimum bevezetését. A 23 svájci frankos (25,21 eurós) órabérminimum heti 41 órás munkaidővel számolva 4086 frank havi fizetést jelent. A szakszervezetek azzal indokolták az összeget, hogy ennél kisebb jövedelemből lehetetlenség emberhez méltó megélhetést biztosítani.

Abban, hogy a szegénység és bizonytalanság kezelését célzó kezdeményezést ezúttal támogatta a genfiek jelentős többsége, valószínűleg szerepet játszott a vagyoni különbségeket is tovább mélyítő koronavírus-járvány. A dúsgazdag Genfben ugyanis a járvány kezdete óta a szegénység szembeszökő jeleként mindennapos látvánnyá vált, hogy nélkülözők hosszú sorokban várakoznak élelmiszerekre és más létfontosságú termékekre. Az is fontos tényező azonban, hogy Genfben kiemelkedően magasak a megélhetési költségek, részben amiatt, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alkalmazottjai adómentesen kapnak igen magas béreket. Egy tipikus kétszobás lakás havi bérleti díja 3000 frank, az élelmiszerárak a németországiak kétszeresére rúgnak, egy csésze kávé pedig 4–5 frankba kerül.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-09-30: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Növekszik a munkanélküliség Háromszéken

Augusztus végén átlépte a négyezret a Kovászna megyében nyilvántartott munkanélküliek száma – derült ki a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség legutóbbi jelentéséből. Februárhoz képest kétezerrel, júniushoz viszonyítva pedig kilencszáz fővel nőtt az állástalanok száma térségünkben.
2020-09-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Erősíteni a vámuniót

Az Európai Bizottság a vámunió megerősítésére irányuló új cselekvési terve javítana a kockázatkezelés, az e-kereskedelem kezelése, illetve a vámhatóságok egységes fellépése területén – közölte hétfőn Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos az uniós vámhatóságok szerepét növelő akcióterv bemutatásakor.