A parlament dönthet a választásokról

2020. szeptember 30., szerda, Belföld

Nem sérti az alkotmányt az a törvénytervezet, amelynek értelmében a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját – állapította meg többszöri halasztás után tegnap az alkotmánybíróság.

  • Fotó: InquamPhotos / Octav Ganea
    Fotó: InquamPhotos / Octav Ganea

A képviselőház baloldali többsége július 27-én a koronavírus-járványra hivatkozva fogadott el törvénytervezetet a parlamenti választási törvény módosításáról, amely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy immár nem a kormány, hanem a parlament hatásköre kiírni a választást. Klaus Iohannis államfő nem hirdette ki a tervezetet, hanem alkotmányossági óvást emelt ellene. A jobboldali elnök szerint sérti a jogbiztonság elvét, és érdekellentétet szül, ha a honatyák – elhúzva a választások kiírását – meghosszabbíthatják saját megbízatásukat. Mivel az alkotmánybíróság nem döntött idejében az óvásról, a kormány a hatályos régi törvény alapján december 6-ra kiírta a parlamenti választásokat.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel hozott tegnapi határozata legfeljebb erkölcsi elégtétel lehet a parlament baloldali többsége és a tervezetet beterjesztő RMDSZ számára, a választások időpontját illetően azonban már aligha lehet jelentősége. Az alkotmányossági szűrőn két hónapos késéssel sikeresen túljutott törvénytervezet vitatott előírása szerint ugyanis a választások időpontjáról a parlamentnek kell sarkalatos törvényt hoznia legalább 60 nappal a kijelölt dátum előtt. Ez további körülményes jogalkotási folyamatot feltételez, amelyre nincs már idő, hiszen a 2016-ban megválasztott parlament mandátuma december 21-én lejár.

A választások időpontjának taktikai jelentőséget tulajdonítottak a román pártok, a baloldali ellenzék azt remélte a voksolás halasztásától, hogy a népszerűtlen járványügyi intézkedések kikezdik a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt népszerűségét.

Miután egyértelművé vált, hogy a parlament nem tudja idejében kivenni a kormány kezéből a választások kiírásának jogát, a parlamenti többség is elfogadta a december 6-i dátumot, és – a jobbközép kormánnyal egyetértésben – rekordidő alatt elfogadott egy másik törvényt a járványhelyzet miatt szükségessé vált szervezési módosításokról. Egyebek mellett lerövidítették a választási előkészületek időtartamát, felére csökkentették a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírások számát, lehetővé tették, hogy a külföldön élő román állampolgároknak két nap álljon majd rendelkezésükre leadni voksukat.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 976
szavazógép
2020-09-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Ismét nőtt a ROBOR

Két bázisponttal évi 2,07 százalékról 2,09 százalékra nőtt kedden a lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb – közölte a Román Nemzeti Bank.
2020-09-30: Belföld - :

Újra terítéken a Trianon-emléknap

Elutasította tegnap a szenátus közigazgatási bizottsága Klaus Iohannis államfőnek a Trianon-emléknapra vonatkozó törvény újraelemzésére vonatkozó kérését.