Mindenki győzött

2020. szeptember 30., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Megszokhattuk már: választások után mindenki nyertesnek kiálltja ki magát, politikai alakulatát. Még azok is saját dicsőségüket zengik, akik egyébként csúfos kudarcot vallottak, háttérbe söprik az elveszített jelentős pozíciókat, felnagyítják az apróbb sikereket. Így van ez Bukarestben, és így van az erdélyi magyar politikában is, nem szerepelhet olyan rosszul egy alakulat, hogy ne találna kapaszkodót, amely esélyt ad a túlélésére.

Nézzük előbb a román nagypolitikát. A Szociáldemokrata Párt ugyan elveszítette a fővárost és bukott jó néhány híres helyi bárója is, de a pártelnök azzal dicsekedhetett, hogy többségük lett a bukaresti közgyűlésben és sikerült megőrizniük néhány fontos megyét, elsősorban Dél-Romániában. A liberálisok elnöke és Klaus Iohannis történelmi győzelemről regélnek, de nem szólnak arról, hogy a párt harmadik helyre szorult (alig 19 százalékkal) a fővárosban, és arról sem, hogy veszítettek két nagyon jelentős erdélyi városban: Brassóban és Temesváron. Talán egyedül a Mentsétek meg Romániát képviselőinek lelkesedését igazolják az eredmények, hisz ők szinte a semmiről indultak, és meghódított pozícióik fontosak. A kis pártok pedig örülnek, hogy talpon maradtak, ott, ahol ez egyáltalán sikerült.

Az erdélyi magyar politikai porondon a győztes természetesen az RMDSZ. Kitűzött céljait teljesítette, megszerezte négy megye vezetését, megőrizte Szatmárt, és visszahódította Marosvásárhelyt, növelte polgármesterei, önkormányzati képviselői számát – hallhattuk már hétfőn a lelkes beszámolót. Arról már kevesebb szó esett, hogy csúfos kudarc volt a Bihar megyei, nagyváradi szereplésük, Brassóban, Temesváron elveszítették helyüket a képviselői testületben, Kolozsváron harmadával kevesebb voksot kaptak, mint négy éve, és pusztán három tanácstagjuk lesz, az alpolgármesteri posztról pedig aligha álmodhatnak. Fontos eredményeket ért el a szövetség, ám jelentősek a veszteségei is, úgy tűnik, főleg a nagyvárosokban egyre több a román pártokra átszavazó magyar, visszacsábításuk módját pedig nem találják sehogy.

A legérdekesebb azonban az Erdélyi Magyar Szövetség elégedettsége. Annyi szavazatot sem sikerült gyűjteniük, mint négy évvel ezelőtt a két pártnak külön-külön, legfontosabb vezetői alig kaptak voksot, elveszítettek jó néhányat – az amúgy is nagyon kevés – pozíciójukból, mégis sikerként könyvelik el szereplésüket: megtartották erejüket – hangoztatják. A valóság azonban az, hiába biztosították a választás szabadságát, ha ütőképes jelölttel csak nagyon kevés helyen tudtak előrukkolni, a színeikben megméretkezők többsége vagy teljesen ismeretlen, vagy politikai előélete, nyilatkozatai miatt vállalhatatlan, alkalmasint hiába a jó szándék, ha híján a rátermettség.

Hogy ez a megtartott csekélyke erő mire elegendő a továbbiakban, az nagy kérdés marad.

Vannak hát győztesek és még győztesebbek, és nem csoda ez a kifelé sugárzó túlzott bizakodás, mindenki a bő két hónap múlva esedékes parlamenti választásokra gyúr. Tesznek, amit tesznek a román pártok, a magyar szervezeteknek azonban jó lenne szembenézniük a valósággal, és megvizsgálni eme kétes, már-már kudarcnak is nevezhető „győzelem” okait, mert ha nem, decemberben könnyen elérhetetlenné válik az ötszázalékos küszöb.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2020-09-30: Közélet - Nagy B. Sándor:

Múltidéző és jövőbe néző az ünnepi előadás

Bár eredetileg úgy tervezték, hogy a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 30. évfordulójára szervezett novemberi ünnepség részeként mutatják be a Táncsétány című legújabb előadásukat, végül is úgy döntöttek, hogy a héten, október 1-jén és 2-án megtartják a bemutatót, hisz a jelenlegi helyzetben sok minden történhet még novemberig – mondta Ivácson László, a sepsiszentgyörgyi társulat művészeti vezetője.
2020-09-30: Közélet - Fekete Réka:

Sakkozni sem szabad (Testnevelésórák járványban)

A testnevelésórák megtartása olyan helyzetbe hozta a pedagógusokat, amilyennel eddig nem találkoztak, ugyanis a koronavírus-járvány miatt mozgásszegény órákat kell tartaniuk labda és egyéb tornaeszköz nélkül. A szabályokról Farkas Csaba testnevelésért felelős tanfelügyelőt kérdeztük.