Testnevelésórák járványbanSakkozni sem szabad

2020. szeptember 30., szerda, Közélet

A testnevelésórák megtartása olyan helyzetbe hozta a pedagógusokat, amilyennel eddig nem találkoztak, ugyanis a koronavírus-járvány miatt mozgásszegény órákat kell tartaniuk labda és egyéb tornaeszköz nélkül. A szabályokról Farkas Csaba testnevelésért felelős tanfelügyelőt kérdeztük.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Nincs megtiltva a tornatermi oktatás, de a vonatkozó előírásokat szinte sehol nem lehet betartani, mivel a legfőbb szabály, hogy minden diák számára biztosított legyen a 7 négyzetméternyi felület, az öltözőben pedig lehessen betartani a 2 méter távolságot egymás között. Ahol van ilyen nagy tornaterem, nehéz úgy összeállítani az órarendet, hogy minden osztály után egy órát szellőztessenek, fertőtlenítsenek, az önkormányzatokhoz tartozó falusi sportcsarnokokban pedig nincs takarítószemélyzet, legtöbb helyen a közmunkára kötelezettek takarítanak hetente egyszer – mondta Farkas Csaba.

A tornaeszközök közös használata tilos, ez érvényes a szabadban tartott órákra is, de még sakkozni sem szabad, mert a játékosok megérinthetik egymás figuráit s túl közel ülnek egymáshoz. A labdázás szóba jöhet, de csak akkor, ha minden diák külön labdával játszhat, nem érhet hozzá a többiekéhez. Olyan gyakorlatokat kell végezni, amelyek nem túl megerőltetőek, ez lehet torna vagy atlétika, és a tanárnak akkor is maszkot kell viselnie, ha az iskolaudvaron tartja az órát, a diákoknak ellenben nem kötelező.

Kérdésünkre Farkas Csaba elmondta, ha az időjárás nem engedi, hogy a szabadban tartsanak testnevelésórát, és a tornateremben nincsenek meg a feltételek a távolságtartáshoz, az osztályban kell maradni és elméleti ismereteket tanítani. Ő azt javasolta a kollégáinak, ilyen esetben tartsanak egészségügyi nevelési órákat vagy munkavédelmi felkészítőt.

Az arra vonatkozó orvosi igazolás, hogy a diák részt vehet a tornaórákon, továbbra is kötelező, ezt nem helyettesíti a védőoltásokról szóló orvosi dokumentum – hangsúlyozta a tanfelügyelő.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1207
szavazógép
2020-09-30: Máról holnapra - Farkas Réka:

Mindenki győzött

Megszokhattuk már: választások után mindenki nyertesnek kiálltja ki magát, politikai alakulatát. Még azok is saját dicsőségüket zengik, akik egyébként csúfos kudarcot vallottak, háttérbe söprik az elveszített jelentős pozíciókat, felnagyítják az apróbb sikereket. Így van ez Bukarestben, és így van az erdélyi magyar politikában is, nem szerepelhet olyan rosszul egy alakulat, hogy ne találna kapaszkodót, amely esélyt ad a túlélésére.
2020-09-30: Közélet - :

Német nyelvvizsgát a Mikóban

Felsőfokú nemzetközi vizsgaközponttá vált a Székely Mikó Kollégium, ahol német nyelvvizsgát tehetnek az intézmény diákjai – közölte lapunkkal Krecht Gyöngyvér német szakos tanár, akinek régi álma, Ferencz Katalin kolléganőjével folytatott többéves munkája valósult meg ezzel.