Elkezdődött a negyedik Manus

2020. október 1., csütörtök, Közélet

Negyedik alkalommal tartják Sepsiszentgyörgyön a Manus Őrkői Cigánytalálkozót szeptember 30. és október 4. között. Az eredetileg augusztusra tervezett rendezvényt objektív okok miatt mostanra halasztották, a program azonban nem sokat változott: folklórbemutatókat, koncerteket, kézműves-foglalkozásokat, kirakodóvásárt és izgalmas beszélgetéseket ígérnek az előttünk álló napokra a szervezők.

  • A tavaly is sok embert megmozgatott a Manus
    A tavaly is sok embert megmozgatott a Manus

Tegnap délben szentmisével és az őrkői Szerencsekerék avatójával kezdődött volna a fesztivál, azonban a rendezvény előtt pár órával a rossz idő miatt mindkét eseményt vasárnapra halasztották. A további programpontok egyelőre változatlanok. Így végül is Sepsiszentgyörgy központjában, a Szimpla Kávézóban kezdődött meg a rendezvénysorozat, ahol Fodor Kele Ákos irodalmi műsorát tekinthették meg az érdeklődők, majd a Manus Jazz nevű formáció koncertjére került sor.

Ma a már jól megszokott helyszínen, a Borvíz utcai halastavak mellett folytatódik a rendezvény, ahol vásárteret alakítanak ki, a délutáni órákban pedig bográcsozás és közös örömzenélés is lesz. A programok zöme péntektől indul: délelőttönként Cigány vásárt tartanak, mely során kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, de a spontánul szervezett turkáló és a kirakodóvásár termékei közül is válogathatnak majd az érdeklődők. Délutánonként gyermekprogramok zajlanak, melyek során origamira, festésre, zsonglőrködésre, vásári játékokra és kalandparkozásra is lehetőség nyílik.

A Manus fontos részét képezik a cigány témákra összpontosító előadások, szakmai párbeszédek, szombaton 19 órától például az Orza Călin által vezetett, Vérében van a tánc című kerekasztal-beszélgetésre és demonstrációra kerül sor. Ezenkívül filmvetítéseket tartanak, bemutatkoznak a fiatal roma tehetségek, lesz villámcsődület, színházi előadás, kézműves bemutató és verselés is. A rendezvényen hangsúlyos szerepet kap ugyanakkor a mozgás és a sport, lóverseny és focimérkőzés is részét képezi a programnak.

Az esti koncertek és táncbemutatók miatt is érdemes lehet kilátogatni a hétvégén a Manus Borvíz utcai helyszínére. Péntek este Olivér és bandája fog zenélni, továbbá Majláth Attila koncertjére kerül sor. Szombaton az Amenkha Őrkői Táncegyüttes és Eötvös Rémusz, a Fölszállott a páva elődöntőse lép színpadra, ezt követően pedig a Maros megyei Ave Amentza Romale nevű formációt hallgathatjuk meg, az estét pedig Tomy és a Romafest élő koncertje zárja. Vasárnap 20.30-tól a már visszatérő fellépőnek számító Nadara zenél, a koncertet pedig Cigány táncház és Gyorgyi Dzsipo Diszkója követi.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény ideje alatt, naponta 15 és 23 óra között Cigány Taxi üzemel. Az oda-vissza közlekedő lovas szekéren a Három rózsától a Manus helyszínéig juthatnak el a résztvevők.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4152
szavazógép
2020-10-01: Közélet - Fekete Réka:

Sajátos helyzetben sajátos megoldások (Puskás Tivadar Szakközépiskola )

A szakiskolai és középiskolai korosztályú diákoknak nem kell feltétlenül órarend szerint a számítógépnél ülniük ahhoz, hogy részt vegyenek az online oktatásban, elég, ha naponta megkapják az új tananyagot, megoldják a feladatokat, és a tanár válaszol az esetleges kérdésekre – állítja Demeter Dávid, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola igazgatója. A Puskás-iskola az egyetlen háromszéki szakképző tanintézmény, amelynek a járványhelyzet miatt teljes egészében át kellett térnie a távoktatásra, ahol a sajátos helyzetben sajátos megoldásokkal kívánják zökkenőmentessé tenni a tanítást.
2020-10-01: Közélet - :

Részegen a volán mögött

Megbilincselve kellett vérvételre kísérniük a bodzafordulói rendőröknek azt a férfit, aki a 10-es jelzésű országúton ütközött egy másik gépkocsival.