Vitát szült az országjelentés

2020. október 2., péntek, Belföld

Románia üdvözli az Európai Bizottság (EB) szerdán bemutatott jogállamisági jelentését, az ebben jelzett hibák kijavítására törekszik, és helyesli, hogy az európai uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek betartásától tegyék függővé – mutatott rá Klaus Iohannis.

Az államfő úgy értékelte: ilyen, minden tagállamra kiterjedő elemzésre van szükség a sajtószabadság és jogállamiság érvényesülése tekintetében az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) helyett, amely szerinte „némiképp diszkriminálja” Romániát és Bulgáriát. Az EB tagfelvételük (2007) óta tartja megfigyelés alatt az igazságügy helyzetét a két országban, ajánlásokat fogalmazva meg számukra félévente vagy évente publikált országjelentéseiben.

Az elnök felidézte, hogy a Szociáldemokrata Párt (SZDP) által 2017-ben indított igazságügyi reformot ő maga, a civil társadalom, az akkori parlamenti ellenzék és az európai intézmények is élesen bírálták, és csak együttes erővel sikerült megakadályozniuk az igazságszolgáltatás „leigázását”, politikai felügyelet alá kényszerítését.

„Romániának sok adóssága van a CVM, a GRECO (az Európa Tanács korrupcióellenes testülete) és a Velencei Bizottság ajánlásainak életbe ültetése terén, de ehhez egy felelős törvényhozásra lesz szükség, mert a parlament jelenlegi »kártékony többsége« bebizonyította, hogy bármilyen kezdeményezést tönkre tud tenni vagy el tud téríteni céljától” – mondta Iohannis.

Az igazságügyi minisztérium szerdán indított közvitát az SZDP által „megcsonkított” igazságügyi törvényekről, de ezek kijavítása a decemberben megválasztandó új parlamentre vár – mondta Iohannis.

Az SZDP szerint az EB jogállamisági jelentése egy „piros lap” Klaus Iohannis államfőnek, aki „semmit sem volt képes tenni ez ügyben, az utóbbi hónapokban”. Az SZDP felhívja az államfő figyelmét, hogy „az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását nem a Nemzeti Liberális Párt székházban kell megvitatni, hanem a parlamentben, átlátható módon, a szakmai szervezetek bevonásával”. Az ellenzéki párt véleménye szerint Iohannis „azért ordít”, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a liberálisok „nem tudják ellenőrizni a járvány terjedését, szétverték a gazdaságot, káoszt okoztak az iskolákban”, és ott tartanak, hogy „megóvják az általuk szervezett választásokat”.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 976
szavazógép
2020-10-02: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

A kissé megkésett megemlékezés

Mint annyi sok fájó erdélyi magyar tragédiára való megemlékezés, ez is késni fog egy hetet az idei helyhatósági választásra való tekintettel.
2020-10-02: Belföld - :

Választási rendellenességek

A vasárnap lezajlott helyhatósági választásokkal kapcsolatban 1128 feljelentés érkezett, ebből 461 alaptalannak bizonyult, 279 esetben pedig bűnvádi eljárás indult – közölte Marcel Vela belügyminiszter.