A kissé megkésett megemlékezés

2020. október 2., péntek, Nyílttér

Mint annyi sok fájó erdélyi magyar tragédiára való megemlékezés, ez is késni fog egy hetet az idei helyhatósági választásra való tekintettel.

A falu, azaz Szárazajta református többségű lakói október 4-én, vasárnap délelőtt róhatják le kegyeletüket az 1944-ben elkövetett atrocitások áldozatainak, a gyilkosságsorozatban elhunytak emléke előtt. Mindenki a maga módján, székely-magyar nemzete alázatával emlékezik az ártatlanul meggyilkoltak lemészárlásáról. Egy 2002-ben megjelent jegyzetemben magam is megköszöntem Dézsi Zoltán barátomnak fájdalmasan szép linómetszetét, mert a történelmi ihletésű képzőművészeti munkáját – Szárazajta, 1944–1994 – szeretettel és barátsággal ajánlotta alulírottnak pihentetőül, tollforgatás közben. Meg is találtam helyét íróasztalom közelében, térképek és családi fényképek társaságában, hogy egy életen át emlékeztessen az ártatlanul lefejezettek, legépfegyverezettek mártíromságára.

„Mert Szárazajtán tizenkét embert öltek meg. Nem a falusiak. De a magyar falu sok románja ott asszisztált. Ők voltak a sunyi közreműködők, a szomszédaik, falustársaik gyilkosainak a cinkosai. Hogy miért ott történt mindez? Talán, mert félreeső falu volt, alkalmas a sunyi gyilkosoknak. Vagy mert ott voltak a legnagyobbak a feszültségek a két nemzet között? Ha igen, ez csak akkor derült ki. Hiszen a románok is magyarul beszéltek. Látszólag alig volt különbség az egyik és a másik nemzet tagjai között, és az odahajtott, többnyire asszonynép rémülten hallgatott. Mit is tehetett volna egyebet? Félt. Hisz lehet, hogy ez csak a kezdet...”

Megjegyzés: az idézőjelben levő mondatokat Gazda József A megpecsételt vég című könyvéből kölcsönöztem.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2020-10-02: Nyílttér - Albert Levente:

Piros-fehér-zöld (Mesélő képek)

Amikor Fanni a frissen fehérre meszelt fal előtt, vörös fürdőruhában, egy üveg frissen eltett pirospaprikával kezében a zöld füvön át a szomszédba átszaladt, a környéken mindenki elhűlve nézett utána. Ha ezt meglátja valaki…
2020-10-02: Belföld - :

Vitát szült az országjelentés

Románia üdvözli az Európai Bizottság (EB) szerdán bemutatott jogállamisági jelentését, az ebben jelzett hibák kijavítására törekszik, és helyesli, hogy az európai uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek betartásától tegyék függővé – mutatott rá Klaus Iohannis.