Munkaszüneti nap a pedagógusok világnapjaA Nagy Mózes-iskolában tegnap tanítottak

2020. október 6., kedd, Közélet

A tanügyi dolgozók kollektív munkaszerződésében foglaltak alapján október 5. – a pedagógusok világnapja – munkaszüneti napnak számít a tanügyben. A szaktárca és a tanügyi szakszervezetek által 2019-ben aláírt kollektív munkaszerződés értelmében október 5-én tanítási szünetet tartanak az oktatási intézményekben. Tegnap a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban mégsem szünetelt az oktatás.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Amint arról Bejan András iskolaigazgató beszámolt, a vörös kódos besorolás miatt az elmúlt héten csupán az alsó tagozatos tanulók jártak iskolába, ezért az iskola vezetőtanácsa az október elsején megtartott nevelőtanácsi ülést követően azt a döntés hozta, hogy a hétfői nap nem lesz munkaszüneti nap. Ezt a hetet kihasználva hétfőtől péntekig oktatni fognak, mivel biztos abban, hogy a tanintézmény a nagy diák- és tanárlétszám miatt előbb-utóbb ismét vörös kódos besorolásba kerül, ami azt fogja eredményezni, hogy nem járhatnak iskolába, ismét áttérnek az online oktatásra – mondta az igazgató.

Amikor a tanuló és a tanár a maximális teljesítményt tudja nyújtani, az a zöld forgatókönyv, a vörös forgatókönyv szerinti oktatás viszont nem a legjobb megoldás. Az otthon maradt tanulók mintegy kilencven százaléka rá tudott kapcsolódni és részt is vett az online órákon, de azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a távoktatásnak nagyjából 20 és 70 százalék közötti a tényleges  eredménye. A három lehetséges forgatókönyv közül a hibrid oktatást a legnehezebb megvalósítani, s a helyzet napról napra változhat a koronavírus-járvány terjedésétől függően – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2020-10-06: Közélet - Nagy D. István:

Elégedettek a fiatalok (Választásértékelő a HÁRIT-nál )

Mindent összevetve elégedettek a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), valamint a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) vezetői az általuk támogatott jelöltek helyhatósági választásokon elért eredményeivel – derült ki tájékoztatójukon. Kelemen Szilárd, valamint Olteán Csongor szerint a megmérettetés egyebek mellett bizonyította, hogy az RMDSZ nyitott a fiatalításra, és ennek eredményeképp egyre hangsúlyosabb szerepet kap önkormányzati szinten a 35 év alatti korosztály. A tájékoztatón azt is bejelentették: Olteán Csongor a MIÉRT megbízásából indulni szándékszik a decemberben esedékes parlamenti választásokon az RMDSZ listáján. Az induláshoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a napokban elindították.
2020-10-06: Jegyzet - Bokor Gábor:

Újból megcsillant a remény

A nemrég lezajlott helyhatósági választások nyertese a vidéki települések gazdatársadalma is. A legtöbb újraválasztott vagy első mandátumát kezdő polgármester ismeri a gazdák problémáit, a választási kampányban is hangoztatták: odateszik a csontot a mezőgazdasági termelők mellé, ami a hatáskörükbe tartozik, mindent megtesznek, hogy könnyítsék munkájukat – mezei utak karbantartásával, pályázati tanácsadással, a mezőgazdasági területek jogi helyzetének tisztázásával, telekkönyvezéssel. Nagy szavak, bízunk benne, hogy ez így is lesz, és a kampányígéretek betartásáról tudnak beszámolni elöljáróink négyéves mandátumuk végén.