Újból megcsillant a remény

2020. október 6., kedd, Jegyzet

A nemrég lezajlott helyhatósági választások nyertese a vidéki települések gazdatársadalma is. A legtöbb újraválasztott vagy első mandátumát kezdő polgármester ismeri a gazdák problémáit, a választási kampányban is hangoztatták: odateszik a csontot a mezőgazdasági termelők mellé, ami a hatáskörükbe tartozik, mindent megtesznek, hogy könnyítsék munkájukat – mezei utak karbantartásával, pályázati tanácsadással, a mezőgazdasági területek jogi helyzetének tisztázásával, telekkönyvezéssel. Nagy szavak, bízunk benne, hogy ez így is lesz, és a kampányígéretek betartásáról tudnak beszámolni elöljáróink négyéves mandátumuk végén.

Sajnos, önkormányzati szinten nem lehet dönteni az agráriumot érintő törvényekről, határozatokról, a különféle támogatások odaítéléséről. Ezek a fontos dolgok mind Bukarestben dőlnek el, többek között a parlament két házában is. Ezért lenne fontos, hogy a gazdák érdekeit szem előtt tartó, ezekért dolgozó képviselők, szenátorok legyenek a parlamentben, államtitkárok, ne adj Isten, miniszterek a szakminisztériumokban – főként az agrár- és a környezetvédelmi tárcánál.

Háromszéken az utóbbi parlamenti választási kampányok idején folyamatosan kérték a gazdák: az ő közösségük is kaphasson legalább egy képviselői helyet (jóemlékű Ötvös Mózes tudna erről sokat beszélni...). Mert szükség van a Bukarestből jövő tanácsokra, az idejében megosztott információkra, az ottani ügyintézésre. Nem utolsósorban arra is, hogy a parlamenti viták során a helyi, kis és közepes nagyságú termelést folytató gazdák érdekeit is számba vegyék. Mert ugye, ismert, hogy jelenleg a nagy gazdaságok, a déli és nyugati megyék nagy farmtulajdonosok érdeke szerint hozzák meg a legtöbb döntést.

December hatodikán lesznek a parlamenti választások, és lám, most újabb remény csillant meg a háromszéki gazdák előtt. A háromszéki RMDSZ-szervezetnél a képviselői és szenátusi helyekre pályázókat rangsorolták, és úgy tudjuk, a megye gazdatársadalmának széles körű támogatását élvező jelölt, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a képviselőházi lista második – biztos befutónak számító – helyére került. A négy évvel ezelőtti választáson ugyancsak képviselőházi jelölt volt Könczei. Az adatok 90 százalékos feldolgozásánál úgy tűnt, tisztséget nyer az RMDSZ negyedik helyen levő jelöltjeként. De aztán befutottak a diaszpórában leadott szavazatok, teljesen felborították az addigi sorrendet, így lett Kovászna megye negyedik parlamenti képviselője egy román, a Népi Mozgalom Pártjában politizáló jelölt.

Nem mindegy tehát, hányan megyünk el szavazni Szent Miklós napján, ha valóban akkor tartják majd a választásokat. A gazdák – ugyanúgy, mint a lejárt helyhatósági választáson – képezhetik a mérleg nyelvét, döntő módon járulhatnak hozzá, hogy Könczei megkaphassa a parlamenti tisztséget, és a mostaninál sokkal nagyobb hatáskörrel szolgálhassa a megye – és nemcsak – gazdatársadalmának érdekét. Mint teszi azt a szomszédban Tánczos Barna – igazából a csíki gazdák tudnának arról beszélni, mit is jelent egy komoly támaszpont a parlamentben, egyáltalán Bukarestben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-10-06: Közélet - Iochom István:

A Nagy Mózes-iskolában tegnap tanítottak (Munkaszüneti nap a pedagógusok világnapja)

A tanügyi dolgozók kollektív munkaszerződésében foglaltak alapján október 5. – a pedagógusok világnapja – munkaszüneti napnak számít a tanügyben. A szaktárca és a tanügyi szakszervezetek által 2019-ben aláírt kollektív munkaszerződés értelmében október 5-én tanítási szünetet tartanak az oktatási intézményekben. Tegnap a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban mégsem szünetelt az oktatás.
2020-10-06: Közélet - Nagy B. Sándor:

Több érdeklődőt vonzott az őrkői cigánytalálkozó

Az esős idő és a helyszínek kialakítása miatt is kissé nehézkesen indult az idei sepsiszentgyörgyi Manus Őrkői Cigány Találkozó, néhány programpontot későbbre halasztottak, vagy el is maradt, de szombaton és vasárnap menetrendszerűen zajlottak az események, és az őrkőiek közül olyan sokan részt vettek a rendezvényen, hogy bátran kijelenthetjük: a negyedik kiadásra valóban beérett ez a fesztivál, elkezdték magukénak érezni azok is, akikről szól.