Nem költöznek haza a kitelepedett magyarok

2020. október 6., kedd, Belföld

A világban szétszórtan élő erdélyi magyarok többsége jobb körülmények között él, mint ahogy Romániában élt, és csak mintegy negyedrészük nem zárja ki, hogy a közeljövőben hazaköltözik. A Bálványos Intézet friss kutatásának eredményeit a Krónika napilap ismertette.

A júniusban elindított, Erdélyi magyarok a nagyvilágban 2020 című kutatás online kérdőívét közel 1800-an töltötték ki, legtöbben Németországban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban, de akadtak új-zélandi, dél-amerikai és afrikai válaszadók is. A Bálványos Intézet hangsúlyozta, hogy a kutatás adatai nem tekinthetők reprezentatívnak, de lehetőséget adnak arra, hogy megfigyeljék az erdélyi magyarok migrációs mintázatának egyes jellemzőit.

A kutatás szerint a Székelyföldről elvándorlók számára Dánia, Svájc, Németország a legnépszerűbb migrációs célpont, Közép-Erdélyből leginkább az Egyesült Államokba, Hollandiába, Svédországba, a Partiumból Izraelbe, a szórványmegyékből pedig Kanadába vándorolnak az erdélyi magyarok.

A válaszadók túlnyomó többsége (91 százaléka) úgy ítélte meg, hogy jobban él jelenleg, mint ahogy Romániában élt, 72 százalékuk sokkal jobbnak ítélte jelenlegi életkörülményeit, mint az itthoniakat.

A megkérdezettek átlagosan 1,9 alkalommal jártak Romániában az elmúlt évben és 2,7 alkalommal Magyarországon. Az újabb célországokban (Dánia, Egyesült Királyság) tartózkodók gyakrabban látogatnak Romániába, míg a régebbi célországokban lakók inkább Magyarországot választják. A megkérdezettek leginkább annak az országnak a híreit követik, ahol jelenleg élnek, ezt követik a magyarországi hírek, majd a romániaiak.

A nagyvilágban szétszóródott erdélyi magyarok többsége nem tervezi, hogy a közeljövőben Magyarországra vagy Romániába költözzék, 59 százalékuk a befogadó országban tervezi a jövőt. A megkérdezettek 23 százaléka válaszolta, hogy tervezi a Romániába való visszaköltözést, további 12 százalékuk pedig Magyarországra költözne. A felmérés készítői a megkérdezettek hat százalékát a bizonytalan visszaköltözni vágyók körébe sorolták. Ők Romániába és Magyarországra is költöznének az elkövetkező években.

A visszaköltözési szándékkal kapcsolatos, valamint a két állammal szembeni viszony a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy minél hosszabb a kint töltött idő, annál inkább csökken a Romániába való visszaköltözés lehetősége, ám valamivel növekszik azok aránya, akik – ha elhagynák jelenlegi lakhelyüket – Magyarországra költöznének.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2020-10-06: Közélet - :

Ittas vezetők

Két ittas gépjárművezetőt értek tetten a háromszéki rendőrök az elmúlt hétvégén. Kézdivásárhelyen vasárnap 18 óra körül a Bem József utcában egy 21 éves gépkocsivezetőnél 0,81 mg/l szesztartalmat mutatott az alkoholszonda.
2020-10-06: Belföld - :

Karanténban a kormányfő

Negatív Ludovic Orban koronavírustesztje, de a kormányfő csütörtökig még karanténban marad, és otthonról, távmunkában látja el teendőit. Ludovic Orban tegnap reggel töröltette az egész napi programját, és koronavírustesztet végeztetett, merő elővigyázatosságból, mert kiderült, hogy a B1 tévécsatorna egyik műsorvezetője, Silviu Mănăstire megfertőződött. Ludovic Orban múlt kedden volt a stúdió vendége, és október 8-án jár le az ettől számított tíznapos időszak. Ekkor újabb tesztet végeztet a kormányfő, és csak akkor tér vissza a munkahelyére, ha a második teszt eredménye is negatív lesz.