Karanténban a kormányfő

2020. október 6., kedd, Belföld

Negatív Ludovic Orban koronavírustesztje, de a kormányfő csütörtökig még karanténban marad, és otthonról, távmunkában látja el teendőit. Ludovic Orban tegnap reggel töröltette az egész napi programját, és koronavírustesztet végeztetett, merő elővigyázatosságból, mert kiderült, hogy a B1 tévécsatorna egyik műsorvezetője, Silviu Mănăstire megfertőződött. Ludovic Orban múlt kedden volt a stúdió vendége, és október 8-án jár le az ettől számított tíznapos időszak. Ekkor újabb tesztet végeztet a kormányfő, és csak akkor tér vissza a munkahelyére, ha a második teszt eredménye is negatív lesz.

  • Fotó: B1.ro
    Fotó: B1.ro

Hasonló helyzetben van Nicușor Dan is, Bukarest újonnan megválasztott, független főpolgármestere, aki tegnap közzétett végleges eredmények szerint 282 631 szavazatot kapott (az összes szavazat 42,81 százalékát), majdnem 32 ezerrel többet, mint a szociáldemokrata Gabriela Firea (aki 37,97 százalékkal maradt alul). Nicușor Dan múlt szerdán járt a B1 tévénél, és tegnap ő is elvégeztette a koronavírustesztet – az eredmény negatív, de pár napig otthon marad, és pénteken megismétli a tesztet.

 

A választásokat meg kell tartani

Meg kell tartani a parlamenti választásokat december 6-án – jelentette ki vasárnap este Ludovic Orban, hangsúlyozva, hogy a kormány törvényes és alkotmányos módon jelölte ki ezt a dátumot. A kormányfő a Románia TV műsorában rámutatott: a hatályos törvényi előírásoknak és kormányhatározatoknak megfelelően elkezdték az előkészületeket a decemberi parlamenti választásokra, és az a törvény, amely felhatalmazza a parlamentet a választások időpontjának kiírására, még nem léphet érvénybe, az alkotmánybíróság ugyanis még nem tette közzé ezzel kapcsolatos döntésének indoklását. Amíg ez a jogszabály nem lép hatályba, nem lehet megvitatni Adrian Dohotaru független képviselő azon törvényjavaslatát, amely március 14-ére halasztaná a parlamenti választásokat – magyarázta. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a liberálisok minden törvényes és alkotmányos eszközt felhasználnak majd egy olyan törvényhozás megválasztása érdekében, amely „hűen tükrözi az állampolgárok politikai opcióit”, mert „a 2016-ban megválasztott jelenlegi parlamentnek nincs már semmi köze a romániai valósághoz, a románok politikai opcióihoz, ezt a parlamentet ellenőrzés alatt tartja az SZDP, és olyan döntéseket hoz, amelyek rosszat tesznek az országnak”. A kormányfő szerint a jövő évi költségvetést már az új összetételű parlamentnek kell elfogadnia, mert a jelenlegi törvényhozás a költségvetés-kiigazítást is „porrá zúzta”.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2020-10-06: Belföld - :

Nem költöznek haza a kitelepedett magyarok

A világban szétszórtan élő erdélyi magyarok többsége jobb körülmények között él, mint ahogy Romániában élt, és csak mintegy negyedrészük nem zárja ki, hogy a közeljövőben hazaköltözik. A Bálványos Intézet friss kutatásának eredményeit a Krónika napilap ismertette.
2020-10-06: Belföld - :

Hírsaláta

SOKBA KERÜL A VISSZASZOLGÁLTATÁS LEÁLLÍTÁSA. Egyetlen hét alatt hat restitúciós perben marasztalta el Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a múlt héten, így az állam több mint 15,5 millió euró kártérítést kénytelen fizetni a kommunisták által kisemmizett, a rendszer bukása után ingatlanaikat visszaigénylő tulajdonosoknak.