Válogatás Kallós Zoltán fotógyűjteményéből

2020. október 7., szerda, Magazin

A Hagyományok Háza 450 tételes reprezentatív fotóválogatást tett közzé a weboldalán Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjteményéből.

  • Kallós Zoltán a Balladák filmje című film forgatásán a kalotaszegi Mérában 1984-ben. FORRÁS: HAGYOMÁNYOK HÁZA
    Kallós Zoltán a Balladák filmje című film forgatásán a kalotaszegi Mérában 1984-ben. FORRÁS: HAGYOMÁNYOK HÁZA

A 2018-ban elhunyt Kallós Zoltán gyűjteményében található kópiák 1956 és 1983 között készültek a Martin Györggyel közösen végzett erdélyi és moldvai gyűjtőútjaik alkalmával – áll a közleményben.

Mint írják, Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjtéseiből a táncházmozgalom táncosai, zenészei és kézművesei a mai napig táplálkoznak, kiadványok sokasága fűződik a nevéhez, és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és moldvai magyarság oktatási és közművelődési tevékenységében, hagyatékának gondozásában.

Kallós Zoltán népzenei és fotógyűjteménye 2001-től több részletben került a Hagyományok Házába. A Médiatár Archívumában több mint 11 ezer fotó áll rendelkezésre különböző gyűjteményi egységekben. Ezekből tett elérhetővé 450 tételes reprezentatív fotóválogatást a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum. A képek a Hagyományok Háza internetes oldalán (hagyomanyokhaza.hu) találhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 890
szavazógép
2020-10-07: Sport - :

Fucsovics nagy csatában kapott ki (Tenisz, Roland Garros)

A nyolcaddöntőben búcsúzott a francia nyílt teniszbajnokságtól Fucsovics Márton, miután négy játszmában kikapott a 13. helyen kiemelt orosz Andrej Rubljovtól (7:6, 5:7, 4:6, 6:7). A 28 éves magyar teniszező jövő héttől így is visszatér a legjobb ötvenbe a világranglistán, párizsi szerepléséért pedig – az egyest és a párost is beleszámítva – 213 ezer eurót kap.
2020-10-07: Magazin - :

A csalódást okozó német pilsner (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A németek Csíki söre, azaz Ciuc söre... A félreértések miatt javítottam ki magam! Legalábbis én mindig annak tartottam a sok tévés reklám miatt.