Nem kell zászló a városháza tornyára

2020. október 7., szerda, Közélet

Pert nyert Sepsiszentgyörgy Dan Tanasă ellen: a brassói táblabíróság keddi ítéletének értelmében nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának a tornyára a város „magyar megszállás alóli felszabadításának” emlékére.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az ítélet jogerős, kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A táblabíróság elutasította a román nyelv és szimbólumok kizárólagosságáért pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) fellebbezését a hasonló elsőfokú ítélet ellen. A felperes tavaly nyílt levélben kérte a védelmi minisztériumot, a belügyminisztériumot, Kovászna megye prefektusát, a háborús veteránok szervezeteit és a székelyföldi román egyesületeket, hogy az ügy fontossága miatt lépjenek be a perbe, de egyedül maradt.

Az egyesület elnöke, Dan Tanasă az ítéletet kommentáló blogbejegyzésében azt írja: „a Védelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, valamint a Kovászna Megyei Törvényszék és a Brassói Táblabíróság bírái tétlenül végignézték, amint egy RMDSZ-es polgármester levizeli a románok történelmét és méltóságát”. A szélsőséges magyarellenességéről ismert Tanasă felidézte: a zászlót Nicolae Spiroiu védelmi miniszter jelenlétében tűzték ki a toronyra 1994. szeptember 8-án, Sepsiszentgyörgy „idegen megszállás alóli felszabadításának 50. évfordulóján”, Antal Árpád polgármester azonban 2015-ben az épület felújítása során eltávolíttatta onnan.

A polgármester arra hivatkozott, hogy a toronyra az eredetinek megfelelő toronydísz került, amely a villámhárító szerepét is betölti, és nem teszi lehetővé a zászló kitűzését. Ennek ellenére engedélyezte, hogy évről évre, az 1944-es román bevonulás évfordulóján egy napra kitűzzék a román zászlót a toronyra. Sepsiszentgyörgy elöljárója többször is kijelentette: a törvény értelmében Románia és az Európai Unió zászlaját a közhivatalok homlokzatára kell kitűzni, és a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatán ott lobog mindkét zászló. Hozzátette: reméli, hogy a törvényt úgy módosítja a román parlament, hogy e zászlók mellett a városzászlónak és a magyar közösség zászlajának is helyet biztosítanak. Ezzel arra utalt, hogy éppen Dan Tanasă perelt be számtalan székelyföldi önkormányzatot azért, mert nemcsak azokat a zászlókat és nemcsak oda tűzték ki, ahová a törvény előírja. A prefektus és az ADEC keresetei nyomán a bíróságok szűken értelmezték a törvényt, és eltávolíttatták az épületekről a törvényben elő nem írt, de nem is tiltott székely zászlót.

Sepsiszentgyörgyön már régóta feszültség forrása a polgármesteri hivatal tornyára kitűzött román zászló. A város korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amiért eltávolíttatta a toronyról a zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvényteleníttetnie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott fellebbezését. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 976
szavazógép
2020-10-07: Belföld - :

Közel háromezer új eset

2958 újonnan igazolt koronavírus-fertőzést jelentett a Stratégiai Kommunikációs Csoport 27 814 teszt elvégzése után és 82 ezzel kapcsolatos elhalálozást (van közöttük Kovászna és Hargita megyei is, számukat külön nem közölték). Utóbbiak közül 65 történt az elmúlt 24 órában, a brăilai kórházból azonban csak most került be a nyilvántartásba 17 régebbi (augusztusi és szeptemberi) elhalálozás.
2020-10-08: Család - :

Van elég időnk

Az idő életünk egyik meghatározó tényezője és mégis oly kevéssé tudunk élni vele. Panaszkodunk, mert kevés van belőle, máskor pedig siettetnénk: teljen már, hadd jöjjön már végre az, amire annyira várunk! Az idő nagy oktatómester: alázatra, hálás munkára tanít és rákényszerít arra, hogy hagyjuk abba a magunk körül forgást, figyeljünk arra, ami túlmutat rajtunk, arra, ami örökkévaló.