Magyar jelöltek Kárpátalján

2020. október 8., csütörtök, Világfigyelő

Nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák – jelentette ki a kétnapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

  • Potápi Árpád János nyereménykönyveket ad át ungvári diákoknak. Fotó: MTI / Nemes János
    Potápi Árpád János nyereménykönyveket ad át ungvári diákoknak. Fotó: MTI / Nemes János

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjeinek támogatását azért tartja különösen fontosnak a politikus, mert – mint rámutatott – így az eddig elnyert pozíciókat meg tudja őrizni és erősíteni az ottani magyarság. Az államtitkár közölte: ha a politikai intézményrendszer bírja a kárpátaljai magyarok bizalmát, akkor nagyon sokat tud tenni a megmaradás és a kitűzött célok elérése érdekében. A nemzeti összetartozás fontosságát is hangsúlyozva utóbbi között említette az oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi, valamint politikai intézményrendszer fejlesztését.

Potápi Árpád János beszámolt arról, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megújult három intézményt adtak át Kárpátalján tegnap: az ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központot, a perecsenyi Szivárvány Óvodát és a nagybereznai óvodát.

A tegnap átadott fejlesztések olyan intézményekben valósultak meg, ahova nagyrészt ukrán vagy csak ukrán gyerekek járnak. Példaként említette, hogy az ungvári óvoda négy éve indított magyar csoportot, egyúttal támogatandónak nevezte, ha az ukrán szülők magyar csoportba íratják a gyerekeiket. „Ezáltal megtanulják a nyelvünket, a kultúránkat” – hangoztatta Potápi Árpád János, aki szerint magyar nemzeti érdek, hogy akik ezzel a lehetőséggel élni szeretnének, azok tudjanak is élni. Jelezte: idéntől szórványoktatási program is indul Kárpátalján.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2020-10-08: Belföld - :

Hírsaláta

TAKARÍT CIOLACU. Egyre jobban kiszorul a Szociáldemokrata Pártból Viorica Dăncilă volt kormányfő, aki tavaly ilyenkor még az SZDP elnökjelöltje volt: már a párt nőszervezetének éléről is  leváltotta az országos bizottság (noha e tisztségből vált miniszter-, majd pártelnökké, és ide tért vissza bukása után), és rögtön be is töltötte a helyét. Most már csak abban reménykedhet a korábbi EP-képviselő, hogy legalább a parlamenti választásokon befutó helyet kap az SZDP listáján.
2020-10-08: Belföld - :

A székelység képes története Bukarestben

Bukarestben mutatták be A székelység képes története című román nyelvű könyvet, amelyet a Hargita megyei önkormányzat gondozásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont adott ki. A román nyelvű könyvbemutatón részt vett Hermann Gusztáv Mihály székelyudvarhelyi történész, a kötet tudományos koordinátora, Lucian Nastasă-Kovács kolozsvári történész, aki előszót írt a kötethez, Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, valamint Lucian Mândruță újságíró.