Hírsaláta

2020. október 8., csütörtök, Belföld

TAKARÍT CIOLACU. Egyre jobban kiszorul a Szociáldemokrata Pártból Viorica Dăncilă volt kormányfő, aki tavaly ilyenkor még az SZDP elnökjelöltje volt: már a párt nőszervezetének éléről is  leváltotta az országos bizottság (noha e tisztségből vált miniszter-, majd pártelnökké, és ide tért vissza bukása után), és rögtön be is töltötte a helyét. Most már csak abban reménykedhet a korábbi EP-képviselő, hogy legalább a parlamenti választásokon befutó helyet kap az SZDP listáján.

  • Fotó: EurActiv
    Fotó: EurActiv

Menesztették ugyanakkor a párt egyik kiskirályát, Marian Oprișan Vrancea megyei vezetőt is, aki nem akart lemondani, mert ugyan alulmaradt az önkormányzati választáson az USR–PLUS jelöltjével szemben, de a párt országos átlagánál jobb eredményt szerzett. Lecserélték a Pitești-i és a Călărași-i vezetőket is, és a tisztogatás folytatódik: bizalmas értesülések szerint Mihai Fifor aradi, Ioan Dârzu Fehér megyei, Felix Stroe konstancai, Gabriela Zetea máramarosi és Marius Dunca brassói SZDP-elnök is feketelistán van. (Transindex/News.ro)

ROMÁNIA NEM KÉSZÜL. Júliustól a romániai gyógyszergyártók a 2019-es mennyiség közel tízszeresét kitevő megrendeléseket kapnak külföldről. Ez azt jelenti, a megrendelő országok stratégiai készleteket halmoznak fel, hogy biztonságban átvészeljék a veszélyes őszi és téli időszakot – nyilatkozta Dragoș Damian, az ipari gyógyszergyártók szakmai érdekvédelmi képviseletének (PRIMER) ügyvezető igazgatója. A legtöbb megrendelés Spanyolországból, Portugáliából, Svédországból, a balti államokból és Olaszországból, valamint a Közel-Keletről érkezett. A Paracetamol, Ibuprofen, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, véralvadásgátlók és perfúzióban beadható gyógyszerek iránt van a legnagyobb érdeklődés. Bár a szakemberek szerint az influenzaszezon idején a járványhelyzet valószínűleg súlyosbodni fog, a hazai egészségügyi hatóságok részéről érkező megrendelések semmivel sem nagyobbak a korábbi években megszokottaknál, ami a PRIMER szerint aggodalomra ad okot, fennáll a veszélye annak, hogy ismét előáll majd a tavaszi helyzet, amikor egyes gyógyszerek kifogytak. Ha ismét sor kerülne a határok lezárására, akkor importból sem lehet majd idejében feltölteni a készleteket – figyelmeztetnek. Március elején Románia hat hónapra megtiltotta egy sor gyógyszer és egészségügyi termék exportját, de a korlátozás szeptemberben megszűnt. A 19 gyógyszergyártót tömörítő PRIMER vezetősége arra is felhívja a figyelmet, hogy gyógyszerek tekintetében Románia nettó importőr, egy sor fontos terméket kizárólag külföldről lehet beszerezni. (Maszol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2819
szavazógép
2020-10-08: Belföld - :

Grindeanu kormányprogramja

3500 lejes minimálbért és 1300 lejes minimális nyugdíjat ígérnek a szociáldemokraták. A párt első alelnöke, Sorin Grindeanu volt kormányfő tegnap mutatta be a PSD 2021–2024-es kormányprogramját, amelynek fő céljául a munkahelyek biztonságát jelölte meg.
2020-10-08: Világfigyelő - :

Magyar jelöltek Kárpátalján

Nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák – jelentette ki a kétnapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap az MTI-nek telefonon nyilatkozva.