Zsidó újév a brassói zsinagógában

2020. október 9., péntek, Nyílttér

A héber naptár szerint szeptember 18-án új évet köszöntöttünk, amely az év hetedik hónapjára esik, a Tórában a Jom Teruah. Az idei év az 5781., ünnepe a Ros Hásáná.

A zsidó újév első és második napját, bárhol is éljenek a zsidók a nagyvilágban, mindenhol megünneplik. Ezért mentünk mi is – a sepsiszentgyörgyi zsidó közösséget vezető Herman Rosnerrel – Brassóba, ahol Dan Floroian, az ottani zsinagóga elnöke tartott ünnepi beszédet. Az ünnepség estebéddel fejeződött be, a Shalom – Béke – nevű vendéglőben (megfelelő távolságban) gazdagon terített asztalok vártak bennünket: méz, gyümölcs, kóser bor, whisky, bőséges előétel, főétel, sütemények és hűsítők kínálták magukat. Szimbolikusan tetőzte az ünnepet minden asztalnál a gyertyafény. A gazdag terítés azt a kívánságot jelképezte, hogy az új esztendő is hozzon bőséget és jólétet. Elgondolkodtam azon, hogy a Gergely-naptár, amelyet mi is használunk, közel 3800 évvel fiatalabb. E 38 század alatt mennyi-mennyi történelmi esemény helyszíne volt a Szent Föld, mennyi minden történt a zsidók életében!

Hányatott, megpróbáltatásokban bővelkedő történelmükből most csak azokat a tényeket említsük, amelyekre még élő emberek is emlékeznek. Németország kirobbantja a II. világháborút, megkezdődik a zsidóság deportálása Európában (kevés ország kivételével). A koncentrációs táborokban és azokon kívül történt atrocitásoknak se szeri, se száma. A háború alatt hatmillió zsidó esik a nácik áldozatául, a háború után pedig az agyonnyo­morgatott maradék zsidóság egy része hazatért a háború előtti életéhez, vagy a befogadó államokban telepedett le, de sokan költöztek az ősi földre, Izraelbe is. Izrael államot 1948. május 14-én, az ókori zsidó királyságok területén alapították meg, és most is megvan, habár a szomszédos államokkal szinte folyamatosak az összetűzések.

E sokat szenvedett népnek kívánjunk reményekben, megvalósításokban bővelkedő új esztendőt. Hadd legyen 5781 a bizalom, a béke, a szeretet, a barátság, a megelégedés éve.

Veres Ibolya, Uzon

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-09: Sport - :

Sportvilág

Labdarúgás. Zárt kapus lesz a vasárnap 21.45-kor kezdődő Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés. A Magyar Labdarúgó-szövetség közleménye szerint a helyi hatósági szabályozás értelmében nem lesznek szurkolók a belgrádi összecsapáson.
2020-10-09: Nyílttér - :

A pedagógusok gyalázása (Visszajelzés)

Mindig döbbenettel olvasok kollektív megbélyegzésről, bűnösségi vádakról. Ez még döbbenetesebb, ha újságíró tollából jelenik meg. Demeter J. Ildikó Szabad hétfő, szabad ámítás című nagy lélegzetű cikke (Háromszék, október 7.) felér a pedagógusok bitófára állításával.