Nem büntetni, inkább megelőzni

2020. október 9., péntek, Nyílttér

Most már biztos: az üres államkassza feltöltésén dolgoznak a közrend emberei. Rendre jelentik be a hírforrások: ezentúl civilbe öltözött rendőrök cirkálnak a halandók között, azt lesik, ki nem tartja be a vírusellenes rendelkezéseket. Akit elkapnak, azt bírságolják. Akár több ezer lejes büntetéssel.

Hogy miként zajlik majd ez, még nem tudni. Valószínű, rendőri igazolványukat fogják felmutatni – mint az amerikai gengszterfilmekben –, aztán kérik a bűnös személyazonossági igazolványát, majd kiállítják a jegyzőkönyvet. Akin nem volt maszk, az mehet a pénzügyi hivatalba fizetni – de csak maszkkal, mert a közintézményekbe nem engednek be senkit védőfelszerelés nélkül.

Tehát nem a megelőzésre, hanem a büntetésre tevődik át a hangsúly. Mert ha egyenruhás rendőrök járőröznek láthatóan, minden jóérzésű polgár igyekszik betartani a szabályokat. Nemcsak egyesek viszik el a balhét, hanem az egyenruhás rendőri jelenlét sokakat meggyőz, hogy tegyenek eleget a járvány terjedésének meggátolására hozott intézkedéseknek. Mint a közutakon is. Ha rendőr áll az út szélén, a kereszteződésben, a gyalogátjárónál, elővigyázatosabbak a járművezetők. És nem borulnak ki, mint akkor, amikor civil rendszámú, hatósági jelzések nélküli autókból mérik sebességüket és küldik haza a büntetést.

Itt lenne a lényeg. Nem a büntetésre, hanem a megelőzésre kellene ráhajtaniuk a rend őreinek. Az biztos, hogy kevesebb pénz folyna be az államkasszába, de az is biztos, hogy hatékonyabb lenne munkásságuk, kevesebb baleset, rendzavarás történne, többen viselnék a maszkot. Számukra is könnyebb lenne a küldetés. Csinos, az államtól kapott (az állampolgárok pénzén szabott) egyenruhában róhatnák az utcákat. Köszönhetnének a polgároknak, nekik is visszaköszönnének, egyszóval: köztéri (nem fenyegetőző) jelenlétükkel javítanának a közösségi biztonságon az egészségügyi védőmaszk viselése tekintetében is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-09: Nyílttér - :

A pedagógusok gyalázása (Visszajelzés)

Mindig döbbenettel olvasok kollektív megbélyegzésről, bűnösségi vádakról. Ez még döbbenetesebb, ha újságíró tollából jelenik meg. Demeter J. Ildikó Szabad hétfő, szabad ámítás című nagy lélegzetű cikke (Háromszék, október 7.) felér a pedagógusok bitófára állításával.
2020-10-09: Belföld - :

Együttműködésről tárgyalnak a magyar pártok

A parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyalt tegnap Kolozsváron az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) küldöttsége. A megbeszélés után a felek úgy nyilatkoztak: jó hangulatú, építő szellemű megbeszélést folytattak, és jövő héten újabb tárgyalási forduló következik.