Hírsaláta

2020. október 9., péntek, Belföld

„HARGITA MEGYE ROMÁN FÖLD!” A Calea Neamului Egyesület kész „minden áron” megvédeni az úzvölgyi katonatemető román parcelláját – írta szerdán a Facebook-oldalán a szélsőségesen nacionalista szervezet elnöke. Mihai Târnoveanu arra reagált, hogy a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerős ítélettel megerősítette Csíkszentmárton tulajdonjogát a temető fölött.

Az egyesület elnöke arra biztatta a szervezet tagjait, hogy ne csüggessze el őket az igazságszolgáltatás döntése. „Fel a fejjel, testvéreim. Csak az számít, hogy továbbra is méltó módon emlékezzünk meg a halottainkra, és az eddiginél is erőteljesebben éreztessük a jelenlétünket Úzvölgyében, értessük meg mindenkivel, hogy Hargita megye román föld!” – olvasható a bejegyzésben. Mihai Târnoveanu bejelentette, hogy október 25-én, a román hadsereg napján ismét jelen lesz az úzvölgyi temetőben a román katonák emlékművénél, és meggyőződése, hogy nem lesz egyedül. (Maszol)

ÖSSZEFOGNA KÉT VOLT KORMÁNYFŐ. Fúzióra készül a Pro Románia Párt a Liberálisok és Demokraták Szövetségével. Az összeborulás fő oka minden bizonnyal az, hogy mindkét alakulat gyengén szerepelt a helyhatósági választásokon, így kérdéses, hogy külön utakon járva bejutnának-e a parlamentbe decemberben. A G4media úgy tudja, hogy mivel túl kevés az idő egy szabályszerű fúzióhoz, a parlamenti választásokon a Pro România színeiben indulnak, a befutó helyek pedig 60:40 arányban oszlanak majd meg a Victor Ponta vezette Pro România, illetve a Călin Popescu-Tăriceanu által alapított ALDE jelöltjei között. (Transindex)

FEJBE LŐTTEK KÉT DIÁKOT. Egy 16 és egy 17 éves fiú sérült meg kedd délben Ploiești-en: az iskolájuk előtt gumilövedékes fegyverrel lőtték fejbe őket. Mint kiderült, egy öttagú csoporttal szólalkoztak össze, és egyikük – aki csak 14 éves – pisztollyal rendezte a vitát. A két nagyobbik diákot mentővel vitték kórházba, koponyatörésük van. A támadókat néhány órán belül elfogták. (Ziare.com)

VADÁSZBALESET MÁRAMAROSBAN. Vadászbaleset történt hétfő reggel Máramarossziget közelében, egy nehezen megközelíthető erdőben. A rendőrséget fél nyolc körül hívta fel egy 66 éves férfi, aki elmondta, véletlenül lelőtte kollégáját, egy 71 éves férfit. A pórul járt vadász ekkor még élt. A helyszínre a hegyimentők és egy mentőkocsi is kiérkezett, akik helikoptert is hívtak, de nem tudták megmenteni, az áldozat rövid időn belül meghalt. A tragédia körülményeit még vizsgálja a rendőrség; eddig megállapították, hogy a két férfi nem rendelkezett vadászati engedéllyel. A puskát elsütő vadászt gondatlanságból elkövetett emberöléssel, orvvadászattal és engedély nélküli fegyverhasználattal gyanúsítják. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1181
szavazógép
2020-10-09: Belföld - :

Együttműködésről tárgyalnak a magyar pártok

A parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyalt tegnap Kolozsváron az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) küldöttsége. A megbeszélés után a felek úgy nyilatkoztak: jó hangulatú, építő szellemű megbeszélést folytattak, és jövő héten újabb tárgyalási forduló következik.
2020-10-09: Belföld - :

Egyre több a korlátozás

Csíkszeredában és a megye további 12 településén – ahol a megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt – két hétre bezárnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek.