Nem kell elhalasztani a választásokat

2020. október 9., péntek, Belföld

Nem kell elhalasztani a december 6-án esedékes parlamenti választásokat – véli Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint nem valószínű, hogy jövő márciusban gyökeresen más lenne a helyzet.

  • Kelemen Hunor. Fotó: ziare.ro
    Kelemen Hunor. Fotó: ziare.ro

Az alkotmány világosan leszögezi, hogy a parlament mandátuma négy évre szól, és arról is rendelkezik, hogy milyen konkrét helyzetekben – háború, szükségállapot, ostromállapot stb. esetén – hosszabbítható meg. „Nem lehet meghosszabbítani egy törvénnyel, valamilyen veszélyre hivatkozva”. Hozzátette: ha a kormány koherens döntéseket hoz, és ezeket jól kommunikálja, kordában lehet tartani a járványt, és meg lehet szervezni a parlamenti választásokat. Kelemen Hunor a színházak és mozik bezárásával sem ért egyet, mert semmi nem bizonyítja, hogy sok ember fertőződne meg ezeken a helyeken. „Mi júniusban javasoltuk, hogy ott hozzanak szigorú intézkedéseket, ahol fertőzési gócok vannak. Akkor az országos bizottság illetékesei azt mondták, hogy Romániában ezt nem lehet. Most úgy tűnik, lehet, maga az államfő is azt nyilatkozta, hogy ott kell korlátozásokat bevezetni, ahol fertőzési gócok vannak”.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1208
szavazógép
2020-10-09: Belföld - :

Egyre több a korlátozás

Csíkszeredában és a megye további 12 településén – ahol a megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt – két hétre bezárnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek.
2020-10-09: Jegyzet - Kuti János:

A világjárvány következményei (Kármentő)

Majdnem mindenki a koronavírus-járvány okozta károkról beszél, és csak kevesen vannak, akik azt emlegetik, hogy például a termelés visszaesése környezetvédelmi szempontból végül is haszonnal jár, hiszen kevésbé szennyezzük a levegőt és kisebb mértékben szipolyozzuk ki a Föld tartalékait.