Tenisz, Roland Garros19 éves győztes a nőknél

2020. október 12., hétfő, Sport

Iga Świątek korábban még profi versenyt sem nyert, ezúttal másfél óra sem kellett élete első Grand Slam-sikeréhez, amely egyben az első lengyel diadal. A 19 éves teniszező karrierje első trófeája mellé 1,6 millió eurót kapott, és mától a 17. helyen jegyzik a világranglistán.

  • Iga Świątek
    Iga Świątek

Świątek hat korábbi Grand Slam-tornáján a legjobb eredménye a nyolcaddöntő volt, idén pedig előzőleg még szettet sem bukott a francia nyílt teniszbajnokságon, összesen pedig 23 gémet vesztett. Świątek 81 év után az első lengyel nő volt a párizsi fináléban.

A 21 éves Sofia Kenin, aki hatodik a WTA-rangsorban, februárban váratlan diadalt aratott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, emellett négy WTA-viadalon ünnepelhetett. A GS-tornákon kiváló idei mérleggel büszkélkedhetett (16 győzelem és 1 vereség), Párizsban eddigi hat meccséből négyszer kényszerült három szettre, összesítve több mint három órával többet töltött a pályán, mint riválisa.

A lengyel és az amerikai profiként először találkozott, juniorként pedig 2016-ban a Roland Garros korosztályos versenyé­ben csaptak össze, és Świątek két szettben nyert.

A döntőben a varsói teniszező kezdett jobban, Kenin az első három gémben összesen csak három labdamenetet nyert. Ezután viszont összeszedte magát, ügyesebben irányított, így utolérte lengyel ellenfelét, aki ismét brékelt, majd ezt követően nem tudta kiszerválni a játszmát, riválisa adogatásából azonban már hozta a 48 perces nyitószettet (6:4).

A felek a folytatásban is sokat rontottak, a második játszma két brékkel indult, az első 12 játékból hétszer vették el egymás adogatását. Kenin combproblémák miatt ápolást kért, kissé lelassult a mozgása, ezt kihasználva Świątek meglépett. A lengyel az utolsó 23 labdamenetből húszat megnyerve 1 óra 24 perc alatt diadalmaskodott (6:1).

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 687
szavazógép
2020-10-12: Sport - :

A Babos–Mladenovic kettős megvédte címét (Tenisz, Roland Garros )

Babos Tímea és Kristina Mladenovic megvédte címét a női párosok versenyében a francia nyílt teniszbajnokságon, miután a döntőben legyőzte az Alexa Guarachi, Desirae Krawczyk chilei–amerikai kettőst (6:4, 7:5). A 27 éves Babos Tímea 24. tornagyőzelmét aratta párosban, valamint negyedszer ünnepelhetett Grand Slam-diadalt.
2020-10-12: Riport - :

Székelyderzs és Székelymuzsna értékeiről (Bánja-e a székely? /7./ )

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Háromszék/Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken. Jelen esetben Udvarhelyszék irányából Erdővidék felé közelítve vesszük szemügyre a falvak mai gazdasági és társadalmi helyzetét, a rejtett és megmutatkozó potenciált, a pillanatnyilag zajló folyamatokat és a közeljövőre vonatkozó terveket. Minden egyes települést megvizsgálok az egyházközségek, a helyi vállalkozások szintjén, illetve a civil berkekben zajló közösségépítő munka szemszögéből is, külön figyelve arra, hogy rávilágítsak a szellemi és az épített örökségre.