Választási végeredmény

2020. október 12., hétfő, Belföld

Csaknem két héttel a szeptember 27-i önkormányzati választások után a központi választási bizottság közzétette a voksolás hivatalos végeredményét, amely szerint a Nemzeti Liberális Párt (NLP) csaknem hétszázalékos előnnyel nyert a Szociáldemokrata Párt (SZDP) előtt.

  • Fotó: Digi24
    Fotó: Digi24

A megyei pártlistákra és a főváros önkormányzatára leadott voksoknál az NLP 29,8 százalékot, míg az SZDP 23,2 százalékot szerzett, ahogy a közvélemény-kutatások is jósolták. A harmadik helyen az USR–PLUS szövetség végzett 8,34 százalékkal, ami messze elmarad a közvélemény-kutatásokban megjelenő 17 százalékos támogatottságától és a tavalyi EP-választásokon elért 22 százalékos teljesítményétől. Traian Băsescu volt államfő pártja (PMP) 6 százalékot ért el, Victor Ponta, illetve Călin Popescu-Tăriceanu volt kormányfők pártjai pedig 4,68, illetve 2,91 százalékkal estek ki a fővárosi közgyűlésből. Az RMDSZ listáira összesen 381 445-en voksoltak, ez az országosan leadott csaknem 7 850 000 érvényes voks 4,86 százaléka; a kisebb magyar pártokra (EMNP, MPP) és szövetségükre (EMSZ) 31 949-en szavaztak, ez országos szinten 0,41 százalék. A magyar pártok által összesített 413 394 szavazat országos szinten az érvényes voksok 5,27 százalékát teszi ki.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-10-12: Belföld - :

Hírsaláta

A KULTÚRA JÁRULÉKOS VESZTESÉG. Nem a színházak tehetnek a koronavírus-fertőzések számának növekedéséről, a kultúra „járulékos veszteség” a koronavírus-járvány elleni harcban – véli Bogdan Gheorghiu művelődési miniszter, aki szerint a színházba járók roppant fegyelmezetten és felelősségteljesen betartották az egészségügyi előírásokat, és bár ezek a kulturális intézmények szeptembertől elvileg ötvenszázalékos kapacitással működhettek, a közönség – vélhetően a fertőzésveszéllyel kapcsolatos fenntartásai miatt – valójában a férőhelyek alig harminc százalékát foglalta csak el.
2020-10-12: Belföld - :

Korszerűsítés Amerikával

Románia az Amerikai Egyesült Államok segítségével fogja korszerűsíteni és bővíteni a cernavodai atomerőművet: erről Dan Brouillette amerikai energiaügyi, illetve Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter Washingtonban írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást.