Korszerűsítés Amerikával

2020. október 12., hétfő, Belföld

Románia az Amerikai Egyesült Államok segítségével fogja korszerűsíteni és bővíteni a cernavodai atomerőművet: erről Dan Brouillette amerikai energiaügyi, illetve Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter Washingtonban írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást.

  • Fotó: Business Review
    Fotó: Business Review

Popescu szerint a stratégiai jelentőségű megállapodást Klaus Iohannis államfő tavaly augusztusi washingtoni látogatása alapozta meg, amikor az amerikai–román stratégiai partnerség fejlesztéséről írt alá megállapodást Donald Trump amerikai elnökkel. A cernavodai atomerőmű bővítésére egyébként – több sikertelen próbálkozás után – tavaly májusban egy kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást a szociáldemokrata kormány, ezt azonban a Nucleareletrica állami vállalat idén júniusban felmondta. Románia történetének legnagyobb ipari beruházásához amerikai pénzintézetek bevonásával kötnek legalább hétmilliárd dolláros hitelszerződést, ebből egy reaktort korszerűsítenek és két újat építenek. A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel az atomreaktorok Románia beépített villamosenergia-teljesítményének 6,9 százalékát teszik ki, és az ország jelenlegi villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-12: Belföld - :

Választási végeredmény

Csaknem két héttel a szeptember 27-i önkormányzati választások után a központi választási bizottság közzétette a voksolás hivatalos végeredményét, amely szerint a Nemzeti Liberális Párt (NLP) csaknem hétszázalékos előnnyel nyert a Szociáldemokrata Párt (SZDP) előtt.
2020-10-12: Világfigyelő - :

Felújították a bonyhádi székely emlékparkot

Átadták a felújított bonyhádi székely emlékparkot szombaton. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadáson hangsúlyozta, a park kitárt székely kapuja a nyitottságot jelképezi, az „elfogadást és mindenki iránt tanúsított tiszteletet”. A völgységi városban 1995-ben székely kaput állított, majd mellette parkot hozott létre a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely az 1944-ben Magyarországon otthonra talált népcsoport történetét idézi fel.