Felújították a bonyhádi székely emlékparkot

2020. október 12., hétfő, Világfigyelő

Átadták a felújított bonyhádi székely emlékparkot szombaton. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadáson hangsúlyozta, a park kitárt székely kapuja a nyitottságot jelképezi, az „elfogadást és mindenki iránt tanúsított tiszteletet”. A völgységi városban 1995-ben székely kaput állított, majd mellette parkot hozott létre a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely az 1944-ben Magyarországon otthonra talált népcsoport történetét idézi fel.

  • A felújított bonyhádi székely emlékpark az átadás napján. Fotó: MTI / Sóki Tamás
    A felújított bonyhádi székely emlékpark az átadás napján. Fotó: MTI / Sóki Tamás

A felújított park átadásán, mintegy kétszáz ünneplő előtt az államtitkár többek között arról beszélt, hogy a nemzeti összetartozás évében a trianoni békediktátum mellett azokra is emlékezik a magyarság, akik az elmúlt száz évben mindent megtettek a nemzetért. Ilyen az 1989-ben létrehozott bukovinai székelyek szövetsége is, amely a székelység hagyományait ápolja – tette hozzá.

Emlékeztetett: 1920-ban, a trianoni békeszerződés nyomán, „az ország területének kétharmadát és a lakosság 60 százalékát elcsatolták, és a magyar nemzet egyharmada a határokon kívülre került”. Ez a bukovinai székelyeket is érintette, akik az Osztrák–Magyar Monarchiában az ország határaitól nem messze élték a mindennapjaikat – közölte. Elmondta: 25 éve a város központjában állították fel a park székely kapuját, így az ott élők és a Bonyhádra érkezők láthatják, van egy népcsoport, amely bár nem innen származik, de áttelepülése óta a város meghatározó része.

Az eseményen megkoszorúzták a parkban az 1764-es madéfalvi veszedelem emlékére 2014-ben felállított táblát. A parkban azt az öt bukovinai falut – Fogadjistent, Istensegítset, Hadikfalvát, Józseffalvát és Andrásfalvát – jelképező kopjafa áll, ahonnan a Magyarországra települt székelyek származnak. Illés Tibor, a szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, az emlékpark felújítását a város önkormányzata és a nemzetpolitikai államtitkárság anyagilag támogatta, és a völgységi székely fafaragók mellett sokan önkéntes munkával segítettek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 687
szavazógép
2020-10-12: Belföld - :

Korszerűsítés Amerikával

Románia az Amerikai Egyesült Államok segítségével fogja korszerűsíteni és bővíteni a cernavodai atomerőművet: erről Dan Brouillette amerikai energiaügyi, illetve Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter Washingtonban írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást.
2020-10-12: Világfigyelő - :

Erősödik a járvány Magyarországon

A kormány célja, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító akciócsoportok üléseit követően, videóüzenetben.