Szabadságot az egereknek!

2020. október 12., hétfő, Jegyzet
Léphaft Pál

„Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét,  mint a butaság.”
(Ödön von Horváth)

A butaság keltette végtelenségnek csak a nevetés szabhat határt. A nevetés, amely a szabadság és a végtelenség igazi mértéke. Oly mértékben vagy szabad, amilyen mértékben önfeledten tudsz nevetni. Ez a szabadság véges emberi eszközökkel nem mérhető és nem korlátozható. Ha egy karikatúrában nincs valami ördögi, akkor nem lehet isteni. Ennek a látszólagos kettősségnek a mértékét megtalálni, jelenti az igazi művészetet. A mérték pedig nem más lehet, mint te magad. A szatíra, az élc és a karikatúra megtisztítja a lelket. Rövid időre bár, de megszabadulsz terheidtől. Ezért nevess! A végtelenség érzete valójában a tiéd lehet. A nevetés ugyanakkor gyilkos fegyver is, amely a védtelennek is vigaszt adhat. De ne feledd, ez a végtelenség és határtalanság nem lesz nagyobb, ha mások szabadságát veszed el, ha mások szabadságát korlátozod. Ellenkezőleg. Csak mások szabadsága által lehetsz még szabadabb. A butaság félelemre épül. Az önmagunktól való félelemre is.

Akkor leszel hangos és agresszív, amikor félsz meghallgatni saját belső hangodat. A nevetés sohasem zár ki. Ellenkezőleg, mindig társat keres, mindig magával ragad.

A sajtószabadság számomra azonos a kinyomtatott karikatúrával. Míg a karikatúra szabadságának, lehetőségeinek csak jó ízlésünk, műveltségünk és józan ítélőképességünk szabhat határt, addig a megjelenését számos, nem esztétikai tényező befolyásolhatja. A média a nyilvánosság eszköze. Olyan, mint egy nagy kirakat, amelyben minden szellemi, politikai áramlat a saját kirakatrendezőjével teszi szebbé, mutatósabbá azt a kreált valóságot, amire a fogyasztó vágyik. Ebbe a karikatúra is kénytelen beleilleszkedni. Mégis, sokszor megtörténik, hogy a szatirikus rajz olyan, mint a hívatlan egér a szmokingok és selyemszoknyák között a kirakatban. Felháborító, de ugyanakkor figyelemfelkeltő. A jó médiatulajdonos és bölcs szerkesztő erre a célra saját egereket nevel.

Léphaft Pál

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2382
szavazógép
2020-10-12: Közélet - Szekeres Attila:

Az újságíró szabadsága és felelőssége (Szakmai tanácskozás Sepsiszentgyörgyön)

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete konferenciát szervezett az újságírói szabadságról és felelősségről Sepsiszentgyörgy önkormányzatának támogatásával a Park Hotel konferenciatermében szombaton. A járványhelyzet és a határok átjárhatatlansága miatt a nemzetközi fizikai részvétel elmaradt, de a technika segítségével a témához magyarországi és vajdasági újságírók is hozzászóltak.
2020-10-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Őszi vásár járvány idején

Sem a borongós idő, sem a szitáló eső, de még az egyre fokozódó járványhelyzet sem vette el a kedvét a sepsiszentgyörgyieknek attól, hogy a hétvégén tizedik kiadását ünneplő őszi vásáron legalább egyszer át ne sétáljanak. Ugyan a korábbi évektől eltérően sok érdekes, színes program elmaradt a vírus miatt, ám így is akadt bőven látnivaló, vásárfia akár ingyen is, a kőszínpadról egész napon át szólt a zene, a meghívott előadók, zenekarok fellépése pedig ideig-óráig elűzte az idő miatt gyakran szomorkás hangulatot.