Mi, hol, mikor?

2020. október 13., kedd, Mi, hol, mikor?

Tárlatvezetések a grafikai biennálén
Idén virtuális térben zajlanak a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitói. A kiállítások azonban látogathatók a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban november 6-ig keddtől péntekig 10 és 17, szombaton 10 és 18 óra között, valamint online a www.grafikaiszemle.ro oldalon.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színművésze ma 18 órától verseket, dalszövegeket társít a kiállított művekhez. Október 16-án, pénteken 18 órától a 2018-as fődíjas Jing Liu Mesterek (Masters) című kiállítása Vargha Fruzsina művészettörténész szakmai tárlatvezetésével tekinthető meg. Mindkét tárlatvezetéshez legtöbb húsz személy csatlakozhat, a részvétel emiatt előjegyzéshez kötött. Regisztrálni az office@grafikaiszemle.ro e-mail-címen lehet. A résztvevőket a jelentkezés sorrendjében fogadják.
A kiállításokról további információk a biennálé honlapján, a grafikaiszemle.ro oldalon találhatók.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében (színpadra épített nézőtér) ma 19 órától: Amikor telihold ragyog a turkáló felett; írta és rendezte: Radu Afrim. Javasolják, hogy aki teheti, az előadásra online váltson jegyet a biletmaster.ro oldalon. Jegyek a központi jegyirodában is kaphatók 9–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen.

Tánc
Táncsétány című előadását Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban október 14-én, szerdán 19 órától játssza a Háromszék Táncegyüttes. Koreográfusok: Orza Călin, Melles Endre, Furik Rita, Tekeres Gizella; táncoktatók: Péter László, Tekeres Gizella, Melles Endre; az előadásban elhangzott szövegek narrátora: Nemes Levente színművész; rendező-koreográfus: Ivácson László. Az előadásban elhangzik Reményik Sándor Férfi-erdő című verse Mátray László előadásában.

Kiállítás
VÁNDORKIÁLLÍTÁS. Október 12–19. között látható Sepsiszentgyörgyön az Arhitectura 6. építészeti szemle vándorkiállítása. A megnyitót ma 17 órától tartják a Tamási Áron Színház előtti sétányon.

Könyvbemutató
Balla Ede Zsolt A szív kápolnája című könyvét szerdán 17 órakor Sepsiszentgyörgyön a LibriM udvarában (rossz idő esetén az üzletben); október 15-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet-teremben (44-es udvartér 1. szám) mutatják be. A szerző legújabb könyvében a székelyudvarhelyi Jézus Szíve-kápolnát és a hozzá kapcsolódó szent helyeket ismerteti.

Hitvilág
CSENDES SZENTSÉGIMÁDÁST tartanak ma a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban az esti szentmise előtt 17 órától, 17.30-tól pedig elvégzik a rózsafüzért.
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban ma 18 órától szentmise után kiteszik az Oltáriszentséget imádásra, majd 21.30 körül szentségi áldással fejeződik be a rendezvény.

XI. Székelyföld Napok
A Székelyföld Napok hivatalos Facebook-oldalán a következő programok tekinthetőek meg: ma 9 órától Sântilia voineștilor din Valea Zânelor – Vargyasi Levente dokumentumfilmje; 14 órától Kerekesek – Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember néprajzi dokumentumfilmje; 15 órától a Háromszék Táncegyüttes: Csávási Ballada; 20 órától Kaptár dokumentumfilm-szemle: A völgy hangja című dokumentumfilm bemutatása és 21 órától a Szórvány Kulturális Karaván című dokumentumfilm bemutatása. Szerdán: 8 órától A székely ember együtt születik a fával – népi mesterségeket bemutató kisfilmek (fafaragás, forgácskalap és zsindelykészítés); 9 órától Háromszék mesélője, Kisgyörgy Zoltán geológus – a Magyar Adás archív felvétele; 12 órától Háromszéki Arcképcsarnok: Jánosi József (riport); 13 órától kulturális műsor Hunyad megyéből; 16 órától Sokszínű Székelyföld; 17 órától A tenger – az M Studio előadása; 20 órától Kaptár dokumentumfilm-szemle: A Fili karnagya című dokumentumfilm bemutatása.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Mulan (amerikai családi kalandfilm), 16.45-től Becsületes tolvaj (amerikai krimi), 18.30-tól Nagypapa hadművelet (amerikai vígjáték), 18.45-től Miután összecsaptunk (amerikai romantikus film), 20.30-tól Amíg tart a nyár (ausztrál filmdráma), 20.45-től
Made in Italy (angol-olasz vígjáték).

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a Megrendelem gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklám­irodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető. Háromszék

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline (telefon: 0367 412 103; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. által végzett korszerűsítési munkálatok miatt október 14-én, szerdán, 8–17 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcában (a Molnár Józsiás utcától a körforgalomig), valamint a Purczel János, Fenyves, Barabás Miklós és Szőcs József utcában.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomot, ma Gelencén és Haralyban, szerdán Ozsdolán szállítják el a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, üveghulladékot. 5 kg palackért és befőttesüvegért 0,5 liter sört adnak.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában a heti program: hétfőn és pénteken 18 órától társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak.
MÉRÉSEK. Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt a Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintet méretni, illetve EKG-t is készítenek.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet. A teljes diszkréció garantált.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 682
szavazógép
2020-10-12: Belföld - :

Kétezer új eset

Kevéssel több mint tízezer mintavételből 2069 bizonyult pozitívnak – derült ki a stratégiai törzs hétfő déli jelentéséből. A legtöbb új fertőzést Bukarestből (413), Iași (164) valamint Prahova (110) megyéből jelentették hétfőről vasárnapra. Háromszék nem szerepel újabb esettel az összesítésben, de a szomszédos Brassó megyében 37, Hargita megyében 24, Maros megyében pedig 82 új koronavírusos megbetegedést igazoltak ez nap alatt.
2020-10-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás