Elhunyt Marius Tabacu

2020. október 13., kedd, Magazin

68 éves korában meghalt Marius Tabacu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója, a magyar irodalom legelismertebb román fordítója – adta hírül közösségi oldalán a filharmónia.

Marius Tabacu 1952-ben született a Bihar megyei Tótiban. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett diplomát zongora szakon 1975-ben, majd Bukarestben szerzett műfordítói oklevelet 1982-ben.

Az 1980-as évektől részt vett az erdélyi ellenzéki mozgalmakban, írása jelent meg a Kiáltó Szó című szamizdatban. Egyike volt azon néhány román értelmiséginek, aki szót emelt egy magyarellenes könyv ellen, amely a Ceaușescu-diktatúra idején jelent meg. 1990 és 1993 között a Román Televízió kolozsvári stúdiójában dolgozott szerkesztőként, majd társalapítója és ügyvezetője volt a kolozsvári VideoPontes televíziós stúdiónak, ahol számos filmet rendezett. A kolozsvári Transilvania Filharmóniát 2007 óta igazgatta.

Románra fordította többek között Bodor Ádám, Bartis Attila, Papp Sándor Zsigmond, Esterházy Péter és Bánffy Miklós műveit. 2017-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2019-ben megkapta az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat, ez év szeptemberében pedig a Román Írószövetség fordítói díját is Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának lefordításáért.

Marius Tabacut súlyos betegség után érte a halál. Élete utolsó napjáig Szerb Antal Magyar irodalomtörténetének fordításán dolgozott.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-13: Magazin - :

BarabásiLab – kiállítás a hálózati gondolkodásról

A Barabási Albert László fizikus és hálózatkutató által vezetett BarabásiLab elmúlt 25 évben készült munkáit: kétdimenziós hálózat-vizualizációkat, háromdimenziós adatszobrokat, videókat és VR adatmegjelenítéseket mutat be szombattól a Ludwig Múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítása.
2020-10-13: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Lépésben Sepsikőröspatakon és Kálnokon (Október a Vadas alatt)

A községépítésben nincsen koronavírus, miként pihenő sem. Sepsikőröspatak és Kálnok  lakosságának zöme ismét bizalmat szavazott a polgármesternek, Kisgyörgy Sándornak, aki szándékai szerint folytatná a megkezdett munkát. Mint fogalmazott, manapság minden időigényes, csak lépésben lehet haladni. S ha lassan is, de fejlődnek, alakulnak a dolgok a községben, hamarosan elkészül az új óvoda is, és a járvány dacára nem torpantak meg, inkább a virtuális térbe költöztek a civil kezdeményezések.