Mitől függ a búzatermés?

2020. október 13., kedd, Gazdakör

Nem panaszkodnak a Kovászna megyei gazdák idén a búzatermésre. Parcellánként vetőmagtól, technológiától függően változnak a terméseredmények – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Az igazgatót annak kapcsán kerestük meg, hogy a napokban világsajtó-szenzációként tálalta: egy új-zélandi gazda Guinness-rekordot döntött a búzatermést illetően, hektáronként több mint 17 tonnás terméssel zárta az aratást.

  • Az aratás-cséplés is különbözik a világ más tájain
    Az aratás-cséplés is különbözik a világ más tájain

Megyeszinten 23 053 hektáron termeltek őszi és tavaszi búzafajtákat – tudtuk meg az agrárigazgatóságon dr. Nemes Zsuzsannától. Háromszéken az átlagos termésmennyiség 4641 kilogramm volt hektáronként. Voltak parcellák, ahol kétezer kilogrammot csépeltek, de olyanok is, ahol közel kilenc tonna volt a termés.
Mégis, hogyan érte el az újzélandi gazda a rekordtermést? – erre az agorinform.hu egyik cikkében kaptunk választ. Eric Watson másodszorra döntötte meg a legmagasabb búzatermés Guinness-rekordját. Az új-zélandi Ashburtonban élő és gazdálkodó termelő a versenyre bejelentett 8,6 hektáros területen elért eredményével a saját korábbi, 2017-ben felállított rekordját múlta felül, amely 16,791 tonna/hektár volt.

Új-Zélandon az öntözött parcellákon termesztett búza termésátlaga 12 tonna/hektár, ami jól mutatja, hogy az új rekord mennyire kimagasló eredmény. Watson a hatalmas terméshez vezető útról elmondta, hogy a 2017. évi első rekord megvalósításához alkalmazott eljárások és gyakorlati tapasztalatok mutatták meg neki, hol és hogyan lehet javítani a technológián és még magasabb hozamot elérni: „nagyon büszke vagyok az elért eredményünkre, a Guinness-világrekord szép elismerése a munkánknak és az innovációknak, amelyeket bevezettünk” – mondta a farmer. Arra a kérdésre, hogy melyek voltak a döntő újítások az első világrekord elérése óta, Erik Watson a következőket válaszolta: „Az új fajták kipróbálásával, a tápanyag-utánpótlásra szolgáló nitrogén folyékony alakban történő kijuttatásával és a növények egészségének rendszeresebb figyelemmel kísérésével tudtuk ezt az újabb hihetetlen eredményt elérni. A gazdaságunkban hozott magas búzatermés-eredmények miatt örülünk, ha azt látjuk, hogy a betakarított termésmennyiség évről évre 100–200 kg/hektárral növekszik. Ez a rekordtermés, amelyet 2020. február 17-én takarítottunk be, majdnem 600 kg/hektárral haladta meg az előző évi eredményünket – ez még a legmerészebb álmaimat is túlszárnyalta” – fejtegette.

A 2019 áprilisában vetett és 2020. február 17-én betakarított 8 hektáros tábláról és a technológiáról dióhéjban az alábbiakat lehet tudni. A búzafajta a KWS Kerrin volt, a talaj szervesanyag-tartalma 4,5 százalék. A tápanyagellátást differenciált módon végezték, több menetben kijuttatva. (Összesen kijuttatott nitrogén: 301 kg/ha; foszfor: 45 kg/ha; kálium: 100 kg/ha; kén: 88 kg/ha, ezen felül magnézium, mangán, cink, réz és bór mikroelem-utánpótlás történt.) A növényvédelmi technológia gerincét a gombabetegségek elleni védelem alkotta, amelyben fontos szerepet játszott a bixafén, a protiokonazol, a tebukonazol, a fluopirám hatóanyag és ezek készítményei. (bokor/agroinform.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2020-10-13: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Lépésben Sepsikőröspatakon és Kálnokon (Október a Vadas alatt)

A községépítésben nincsen koronavírus, miként pihenő sem. Sepsikőröspatak és Kálnok  lakosságának zöme ismét bizalmat szavazott a polgármesternek, Kisgyörgy Sándornak, aki szándékai szerint folytatná a megkezdett munkát. Mint fogalmazott, manapság minden időigényes, csak lépésben lehet haladni. S ha lassan is, de fejlődnek, alakulnak a dolgok a községben, hamarosan elkészül az új óvoda is, és a járvány dacára nem torpantak meg, inkább a virtuális térbe költöztek a civil kezdeményezések.
2020-10-13: Gazdakör - Incze Péter:

Csekély érdeklődés a fiatal gazdák támogatásánál (Vidékfejlesztés)

Az országos vidékfejlesztési ügynökséghez még két napig, vagyis csütörtök délután 4-ig lehet letenni a pályázatokat a fiatal mezőgazdászok 40 ezer, illetve 50 ezer eurós támogatására. A megyei hivataltól kapott információ szerint hétvégéig 564 pályázatot töltöttek fel a számítógépes rendszerbe, 23,13 millió euró értékben.