TollraforgóMintaparcella a határban

2020. október 13., kedd, Gazdakör

A képen egy, a feldobolyi határban lévő mezőgazdasági parcella látható. Mintaparcella – fűzhetjük hozzá. „Minta” a hozzáértés, a gondosság, a szépérzék hiányára – mert bizony, a gazdálkodás függ a szépérzéktől is.

Nem utolsósorban a hiábavaló munka iskolapéldája is. Ez a tákolmány ugyanis – finoman értékelve a hányaveti munkát – semmit nem ér. Vaddisznó, medve, őz, szarvas vígan lép át a raklapokból, deszkából eszkábált „határzár” fölött. Kiírták ugyan: életveszély, magántulajdon, villamos őrizet – az állam nyelvén (még jó, hogy nincs kitűzve trikolór zászló). Kinek szól ez? Mert a vad ezt elolvasni nem tudja. Vagy annak üzent így a földi, aki a semmi jóval nem kecsegtető sorokból, a derékig érő gyom közül akarta volna lopni a krumplit?

Az illető, „megvédett” parcella mellett néhanapján egy szomszédos megyében bejegyzett furgon jelent meg a nyár folyamán, ennek utasai foglalatoskodtak a pityókatáblával.

Még szerencse. Ha feldobolyi, nagyborosnyói gazdáé lenne az a föld, övék ez a mintagazdaság, helyben hoznának szégyent nemcsak magukra, hanem a környék mezőgazdászaira is. A szégyen ugyan szégyen marad így is, csekély vigasz, hogy nem környékbeli gazda becsületén szárad a folt...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-13: Gazdakör - Incze Péter:

Csekély érdeklődés a fiatal gazdák támogatásánál (Vidékfejlesztés)

Az országos vidékfejlesztési ügynökséghez még két napig, vagyis csütörtök délután 4-ig lehet letenni a pályázatokat a fiatal mezőgazdászok 40 ezer, illetve 50 ezer eurós támogatására. A megyei hivataltól kapott információ szerint hétvégéig 564 pályázatot töltöttek fel a számítógépes rendszerbe, 23,13 millió euró értékben.
2020-10-13: Gazdakör - :

Előtérben a repce

Jelentős támogatásban részesül az olajos magvak termelése az új Közösségi Agrárpolitika keretében – jelentette be Daniel Buda európai parlamenti képviselő, a testület agrár- és vidékfejlesztési bizottságának alelnöke.