Előtérben a repce

2020. október 13., kedd, Gazdakör

Jelentős támogatásban részesül az olajos magvak termelése az új Közösségi Agrárpolitika keretében – jelentette be Daniel Buda európai parlamenti képviselő, a testület agrár- és vidékfejlesztési bizottságának alelnöke.

A szakemberek szerint a 2020–2021-es időszakra vonatkozó uniós és brit előrejelzések szerint az unió kevéssel több mint 17 millió tonna olajos magvat termel majd a jelzett periódusban, ami kevesebb, mint az előző költségvetési időszakban. A csökkenést többek között a kedvezőtlen időjárási körülmények számlájára írják. Az olajos magvak előrejelzett, közel hatmillió tonnás importja nem tudja pótolni az uniós belső termeléskiesést.

Az Európai Bizottság következő Közösségi Agrárpolitikai javaslata szerint a tagországok saját belátásuk szerint dönthetnek kötelező vagy egyéni vállaláson alapuló támogatások odaítéléséről, beleértve az olajos magvak termelését is, különösképpen a repcét illetően – ezt már Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos jelentette ki. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2020-10-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Mintaparcella a határban (Tollraforgó)

A képen egy, a feldobolyi határban lévő mezőgazdasági parcella látható. Mintaparcella – fűzhetjük hozzá. „Minta” a hozzáértés, a gondosság, a szépérzék hiányára – mert bizony, a gazdálkodás függ a szépérzéktől is.
2020-10-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Szigorítások ideje

Különös érzés volt Sepsiszentgyörgy főterén sétálni vasárnap délután: ragyogó napsütés, frissen sült kürtőskalács illata, aranyló méz, formás és ízletes sajtok, elegáns kézműves ékszerek és megannyi más csábító portéka az Őszi vásárra érkezett árusok standjain – csak az arcokat eltakaró maszkok emlékeztettek arra, hogy tavasztól bizony más világban élünk, ahol új formát keres mindaz, ami addig természetesnek számított: egy kedves mosoly, baráti kézfogás, felszabadult nevetés.