Tehermentesítenék a kórházakatÚj feladatokat kaphatnak a családorvosok

2020. október 13., kedd, Belföld

A koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a családorvosok gondjaira bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését – erősítette meg tegnap Ludovic Orban miniszterelnök.

  • Fotó: sanatateinfo.md
    Fotó: sanatateinfo.md

Jelenleg a járványkórházakba irányítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, ahol – az új karanténtörvény szerint – még a tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tarthatják 48 órán keresztül. A kormányfő szerint úgy módosítanák a törvényt, hogy a fertőzöttek állapotának felmérését ne bízzák az amúgy is túlterhelt kórházakra, ha egyébként a páciens nem kéri ezt és a családorvos sem látja indokoltnak.

Az egészségügyi miniszter már vasárnap felvázolta, hogyan akarják bevonni a járvány elleni küzdelembe a családorvosokat, miután a média rendszeresen arról számolt be: immár olyan sok koronavírusos fertőzöttet hoz a mentő a kórházakba, hogy a betegfelvételnél sokszor többórás sorban állás alakul ki.

A családorvosok aggályosnak tartják az elképzelést, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel és fertőtleníthető járművekkel. A családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy „sajnos közülük is meghalnak néhányan”. A szakmai szervezet megjegyezte: a katonákat nem puszta kézzel, hanem felfegyverezve küldik háborúba, és úgy értékelte, hogy az ilyen „cinikus, együttérzés nélküli” ember nem méltó semmilyen köztisztség viselésére.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-13: Világfigyelő - :

Veszélyes uniós javaslat

Magyarország szempontjából veszélyes, és az európai uniós szerződésekkel teljes mértékben ellentétes az a javaslat, amely szerint az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően tegnap.
2020-10-13: Belföld - :

Százezernél több magyar roma él Erdélyben

Mintegy 105 ezer magyarul beszélő roma él Erdélyben, akik a magyar anyanyelvű népesség 8,4 százalékát teszik ki – közölte az Erdélystat.ro statisztikai portál által nyilvánosságra hozott elemzésében, amelyet a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet 2016-os SocioRoMap vizsgálata alapján készített. Az elemzés szerint Romániában az önkormányzatok mintegy 1,23 millió romát tartanak számon, kétszer annyit, mint amennyien a legutóbbi népszámláláson is roma nemzetiségűnek vallották magukat. A romák 37,7 százaléka, azaz 474 ezer személy Erdély területén lakik, ahol a népesség hét százalékát teszik ki.