Veszélyes uniós javaslat

2020. október 13., kedd, Világfigyelő

Magyarország szempontjából veszélyes, és az európai uniós szerződésekkel teljes mértékben ellentétes az a javaslat, amely szerint az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően tegnap.

  • Szijjártó Péter Luxembourgban. Fotó: MTI / KKM / Király Márton
    Szijjártó Péter Luxembourgban. Fotó: MTI / KKM / Király Márton

Szijjártó Péter online tájékoztatásában azt mondta, a javaslat, amelyet a liberális fősodorhoz tartozó kormányok és maga Brüsszel próbál erőltetni, szembemegy az európai szabályokkal, amelyek úgy rendelkeznek, hogy az unió politikai döntéseit csak egyhangúlag hozhatja meg. Az egyhangúság helyett azt akarják, minősített többség is elég legyen ezekhez a döntésekhez. Ezzel próbálják meg elvenni a jogot és a lehetőséget a kisebb és nem a liberális fősodorhoz tartozó országoktól, hogy saját érdekeiket érvényesíthessék a külpolitikai döntéshozatal során – közölte.

Magyarország azért tartja károsnak és igazságtalannak, ha a döntések nem egyhangúsággal születnének, mert a döntések negatív hatásai az unió minden tagországát érintenék, azokat is, amelyeknek a szempontjait nem vették figyelembe – emelte ki a miniszter. Ez bosszú, amiért meghiúsítottuk az Európai Unió egységes fellépését az ENSZ globális migrációs kompaktja mellett – fogalmazott. Az EU azt akarta, hogy az ENSZ-ben mindenki egységesen szavazzon a csomag mellett. Magyarország azonban nem volt és ezután sem lesz hajlandó üdvözölni a migrációt. Fenntartja magának a jogot arra, hogy a nemzetközi szervezetekben saját érdekei alapján lépjen fel – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, Magyarország nincs egyedül álláspontjával, több ország is ellenzi az új javaslat áterőltetését.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 686
szavazógép
2020-10-13: Világfigyelő - :

Évről évre bővülnek a források (Külhoni magyarság támogatása)

Évről évre jelentősen bővülő források állnak rendelkezésre a határon túli magyarság támogatására – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt tegnap Budapesten.
2020-10-13: Belföld - :

Új feladatokat kaphatnak a családorvosok (Tehermentesítenék a kórházakat)

A koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a családorvosok gondjaira bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését – erősítette meg tegnap Ludovic Orban miniszterelnök.