Hírsaláta

2020. október 13., kedd, Belföld

OKOZÓDÓ JÁRVÁNYHELYZET. A koronavírus-járvány terjedése, az esetszámok folyamatos növekedése a vörös besorolás felé „taszítják” Csíkszeredát, de Hargita megye egészét tekintve sem túl rózsás a helyzet. Ráduly Róbert, leköszönő csíkszeredai polgármester a városi katasztrófavédelmi bizottság tegnapi ülését követően jelezte: a helyhatósági választásokat követően „új lendületet” kapott a koronavírus terjedése Hargita megyében, míg a választásokat megelőző két hétben összesen 146 esetet regisztráltak, a választásoktól október 11-éig eltelt 14 napban 401 esetet vettek nyilvántartásba.

  • Fotó: spitalmciuc.ro
    Fotó: spitalmciuc.ro

Rámutatott, Hargita megyében jelenleg 1,25 az ezer lakosra jutó esetszám az elmúlt kéthetes időszakot figyelembe véve, ami már „egészen közel van” az 1,5-höz, amely elérése újabb intézkedéseket von maga után. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor Csíkszeredában ez a mutató jelenleg 2,53. Közben Székelyudvarhely és Bögöz is felkerült a Hargita megyei vészhelyzeti bizottság azon településeket tartalmazó listájára, ahol a COVID-19 megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt, így korlátozó intézkedéseket vezetnek be. Ezzel immár 15-re emelkedett a szigorítások által érintett települések száma a térségben. (Maszol/Agerpres)

KÖZVITÁRA BOCSÁTOTTÁK az adófizetési kötelezettségek tizenkét hónapos halasztott fizetéséről szóló kormányrendeletet – jelentette be Florin Cîţu pénzügyminiszter. A jogszabály értelmében a cégek a szükségállapot bevezetésétől október 25-éig felgyűlt adókötelezettségeiket 12 hónapos határidővel, részletekben fizethetik be. A rendelet, tulajdonjogi formától függetlenül, minden adófizetőre érvényes. Az érdekelteknek legkésőbb december 15-ig kell jelezniük szándékukat, a lehetőséggel csak azon cégek élhetnek, amelyek a szükségállapot kezdetén nem álltak felszámolás alatt, és nem volt tartozásuk az állam felé. (Agerpres)

EZ ÁM A MENŐ IPARÁG! Naponta kétmillió euróra tehető az az összeg, ami a játéktermekből adók és illetékek formájában befolyik az államkasszába, és naponta 1,5 millió euróra fog rúgni az az összeg, amelyet az államnak kell kiadnia munkanélküli segélyként a bezárt játéktermek alkalmazottjainak – állítja a játéktermek működtetőinek egyesülete, amely közleményben tiltakozik az ellen, hogy a fővárosban és több más városban is elrendelték ezeknek a szórakozóhelyeknek a bezárását. Az egyesület szerint egyetlen koronavírus-fertőzés sem köthető a játéktermekhez, sőt, járványügyi szempontból ezek a legbiztonságosabb zárt helyiségek, mert mindenki maszkban ül egy-egy gép előtt. A játékipar 45 ezer alkalmazottnak ad munkát, és évi 600 millió eurót tesz hozzá az állami bevételekhez
– írják. (Revista 22)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-13: Belföld - :

Százezernél több magyar roma él Erdélyben

Mintegy 105 ezer magyarul beszélő roma él Erdélyben, akik a magyar anyanyelvű népesség 8,4 százalékát teszik ki – közölte az Erdélystat.ro statisztikai portál által nyilvánosságra hozott elemzésében, amelyet a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet 2016-os SocioRoMap vizsgálata alapján készített. Az elemzés szerint Romániában az önkormányzatok mintegy 1,23 millió romát tartanak számon, kétszer annyit, mint amennyien a legutóbbi népszámláláson is roma nemzetiségűnek vallották magukat. A romák 37,7 százaléka, azaz 474 ezer személy Erdély területén lakik, ahol a népesség hét százalékát teszik ki.
2020-10-13: Belföld - :

Kettévágott utcanévtáblák

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtották végre a román nyelv elsőbbségét megszabó bírósági ítéletet – közölte tegnap a Székelyhon.ro portál. Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket.